foto: REUTERS/SCANPIX
Krievijas tiesā nonākusi pirmā lieta par Kemerovas lielveikala traģisko ugunsgrēku, kas prasīja 60 cilvēku dzīvības
Ugunsgrēkā Kemerovas tirdzniecības centrā gāja bojā 60 cilvēki, tostarp 37 bērni.
Pasaulē
2019. gada 12. aprīlis, 13:58

Krievijas tiesā nonākusi pirmā lieta par Kemerovas lielveikala traģisko ugunsgrēku, kas prasīja 60 cilvēku dzīvības

Jauns.lv

Krievijas Ģenerālprokuratūra apstiprinājusi apsūdzību krimināllietā, kas ierosināta pēc traģiskā ugunsgrēka Kemerovas tirdzniecības centrā "Ziemas ķirsis". Tā nosūtīta uz Zavodskas rajona tiesu. Cietušie, kuru skaits nav norādīts, pieprasījuši 2.9 miljardu rubļu (aptuveni 40 miljoni eiro) kompensācijas, vēsta Tvrain.ru.

Milzīgs ugunsgrēks Kemerovas lielveikalā

Liesmas ēkā, kurā atrodas arī boulinga centrs, sauna un vairāki restorāni, pārņēmušas vairāk nekā 1000 kvadrātmetru lielu platību.

gallery icon
50

Šajā lietā iesaistīti septiņi cilvēki: tirdzniecības centra "Ziemas ķirsis" vadītāja Jūlija Bogdanova, Georgijs Soboļevs un Naģežda Sudenoka, kā arī divi uzņēmuma darbinieki, kuri bija atbildīgi par signalizāciju - Igors Polozijenko un Aleksandrs Ņikitins. Tāpat apsūdzēti tiek arī veikala apsargs Sergejs Antjušins un ugunsdrošības vadītājs Sergejs Geņins.
Geņinu apsūdz nolaidībā, bet pārējos ugunsdrošības prasību pārkāpumos un pakalpojumu sniegšanā, kas neatbilst drošības prasībām, kāpēc izraisīta divu vai vairāku cilvēku nāve.

Izmeklētāji secinājuši, ka lietā iesaistītie pieļāvuši pārkāpumus, kuru dēļ ugunsgrēku tirdzniecības centrā nodzēst nebija iespējams. Ēkā nedarbojās ugunsgrēka trauksmes sistēma, ugunsdzēšanas aprīkojums bija bojāts, bet evakuācijas izeja bija slēgta. Ugunsgrēkā gāja bojā 60 cilvēki, tostarp 37 bērni.

Tūkstošiem cilvēku Kemerovā sēro par traģēdiju lielveikalā

Ugunsgrēkā tirdzniecības centrā Krievijas pilsētā Kemerovā dzīvību zaudējuši vismaz 64 cilvēki. Bojāgājušo skaits, visticamāk, pieaugs.

gallery icon
82

Pēc ugunsgrēka ierosinātas trīs krimināllietas. Divās citās apsūdzētas Kemerovas amatpersonas, tostarp Reģionālās ārkārtas palīdzības nodaļas vadītājs Aleksandrs Mamontovs un ugunsdzēsējs Andrejs Bursins, kurš bija atbildīgs par "Ziemas ķirša" dzēšanu.

Putins ierodas traģēdijas vietā Kemerovā

Kemerovā, kur svētdien notikušajā lielveikala ugunsgrēkā gāja bojā vismaz 64 cilvēki, otrdien uz stihisku mītiņu pie apgabala administrācijas ēkas pulcējušies ...

gallery icon
42

Jauns.lv jau vēstīja, ka 2018. gada 25. martā Kemerovas izklaides parkā izcēlās ugunsgrēks, kurā bojā gāja 60 cilvēki, lielākā daļa no viņiem bija bērni. Valsts prezidents Putins paziņoja, ka nelaimes iemesls ir "noziedzīga nolaidība", taču oficiāla slēdziena par notikušo nav joprojām. Vairākos piketos mirušo tuvinieki pieprasīja atklāt patiesos vainīgos; līdz šim veikti arī vairāku centra darbinieku aresti, un izmeklēšana turpinās. Nozīmētas vēl vairākas ekspertīzes arī pašai ēkai.

Kemerovas iedzīvotājs parāda video, kurā fiksētas pirmās ugunsgrēka minūtes kinoteātrī

Kemerovas iedzīvotājs Igors Vostrikovs "Instagram" tiešraidē uz sava monitora parādīja novērošanas kameru videoierakstus, kas bija izvietotas virs tirdzniecības centra "Ziemas ķirsis" kinoteātra zālēm. Vīrietis traģiskajā ugunsgrēkā zaudēja visu ģimeni - sievu, māsu un trīs bērnus.

foto: REUTERS/SCANPIX
Ugunsgrēkā Kemerovas tirdzniecības centrā gāja bojā 60 cilvēki, tostarp 37 bērni.

Tajos redzams, ka pēc ugunsgrēka sākuma zāles durvis bijušas atvērtas, bet no tā saucamās "sarkanās zāles" cilvēki neiznāk.

Vostrikovs nodemonstrēja, ka meitene, kura gājusi pa koridoru atver "sarkanās zāles" durvis, kur tobrīd rādīja animācijas filmu. Tajā brīdī cilvēki no citām zālēm sākuši nākt ārā koridorā un steigušies uz izeju.

Zemes klēpī Kemerovā gulda lielveikala traģēdijas upurus

Kemerovā (Krievijā) trešdien notikusi pirmā no vairākām ieplānotajām atvadu ceremonijām sēru namā, kā arī zemes klēpī guldīti pirmie 13 no ...

gallery icon
30

15 sekundes pēc videoieraksta sākuma koridoru pārklāja melni dūmi. Redzams, kā cilvēki turpina pamest zāles, tomēr tas, kas notiek ar "sarkano zāli" nav skaidrs.

Kemerovas lielveikala iekšienē pēc traģiskā ugunsgrēka

Kāds sociālā tīkla "VKontakte" lietotājs publiskojis attēlus no ugunsgrēkā cietušā lielveikala iekšpuses.

gallery icon
6