foto: Edijs Pālens/LETA
Jauniecelto Tallinas mēru tauta jau saukā par "Igaunijas Putinu"
Korejietis Mihails Kleverts.
Pasaulē
2019. gada 13. aprīlis, 07:31

Jauniecelto Tallinas mēru tauta jau saukā par "Igaunijas Putinu"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Tallinas dome par jauno Igaunijas galvaspilsētas mēru ievēlējusi naturalizējušos Kazahstānas korejieti Mihailu Kelvartu, kuru mūsu kaimiņvalstī dēvē par „Igaunijas Putinu”. Gan Tallinas jaunajam mēram, gan Krievijas prezidentam ir ne tikai salīdzinoši līdzīgi politiskie uzskati, bet arī vienojošas rakstura iezīmes – abi nodarbojas ar cīņu sportu un iemīļojuši vienādas nokrāsas kaklasaites.

Par Kelvarta iespējamām antiigauniskām darbībām Krievijas interesēs jau pirms septiņiem gadiem brīdinājusi Igaunijas Drošības policija (KaPO). Tāpat Kelvarta atstādināšanu no līdz šim ieņemtā Tallinas vicemēra amata nesekmīgi centusies panākt opozīcija.

„Igaunijas Putins”

Pēc kaimiņvalstī notikušajām parlamenta vēlēšanām, tur nācās pārvēlēt arī dažu pilsētu mērus, kuri iekļuva Rīgikogu. Līdzšinējais Tallinas mērs Tāvi Āss martā tika ievēlēts Igaunijas parlamentā. Tā kopš piektdienas, 12. aprīļa, jauns pilsētas galva ir arī Igaunijas galvaspilsētai. Tallinas domnieki aizklātā balsojumā par tādu ievēlējuši Centra partijas (mūsu „Saskaņas” līdziniece) politiķi Kelvartu, Par viņu nobalsoja 25 no 45 domniekiem.

1977. gadā dzimušo Kelvartu ne bez pamata dēvē par Igaunijas Putinu. Viņš, piemēram, ir aktīvs krievu skolu aizstāvis un aizstāv krievvalodīgo tiesības. Atbalsta krievu skolu aizstāvju mītiņus un iestājās pret izglītības reformu – pārreju uz mācībām igauņu valodā (tāpat kā pret pāreju uz mācībām latviešu valoda protestē Latvijas krievu savienība). Piemēram, Kleverts savulaik paudis: „Igaunijas valodu var veiksmīgi apgūt arī tad, ja saglabā lielākās daļas mācību priekšmetu pasniegšanu krievu valodā”

Kelvertu KaPO pieķērusi arī ciešā, slepenā sadarbībā ar Krievijas vēstniecības darbinieku, ar kuru kopā viņš trenējies cīņu mākslās, un jau 2012. gadā savā ziņojumā pauda bažas par toreizējā Tallinas mēra vietnieka aktivitātēm, kas, visticamāk, notiek Krievijas ietekmē. Viņš, piemēram, piedalījies proklemiskā ekstrēmistu grupējuma „Nočnoj Dozor” („Naktssardze”), kas attaisno „Bronzas kareivja” aizstāvjus, aktivitātēs.

Ziemeļkorejas kaujinieks

Jāuzsver, ka Kelvarts ir īsts tuvcīņas kaujinieks, jo jau pagājušā gadsimta beigās aktīvi sāka nodarboties ar korejiešu nacionālo cīņu mākslu – taekvondo, dibinājis šī sporta veida Igaunijas savienību un nodibinājis labas attiecības ar Ziemeļkorejas taekvondo federācijas funkcionāriem. Laikā, kamēr visa Rietumu pasaule praktiski bija pārtraukusi „labās attiecības” ar Ziemeļkoreju un pret to pastiprinājušas sankcijas, Igaunijas taekvondo savienība uz Ziemeļkoreju sūtīja savus sportistus.

Kazahstānā dzimušais Kelvarts kopš trīs gadu vecuma dzīvo Igaunijā, ir naturalizējies kaimiņvalsts pilsonis. Beidzis universitātes Juridisko fakultāti un pirms desmit gadiem uzsāka strauju politisko karjeru. Tika ievēlēts Tallinas domē un jau 2011. gadā kļuva par Tallinas vicemēru jaunatnes, sporta, kultūras, integrācijas un izglītības lietās.

Kelvarts – Putina dubultnieks

Igaunijas izdevums ohtuleht.ee uzskaita 11 līdzības, kas Krievijas prezidentu Valdimiru Putinu vieno ar jauno Tallinas mēru:

* Abi ir lieliskā fiziskā formā un nodarbojas ar austrumu cīņām: Putins - ar džudo, Kelverts – ar taekvondo;

* Abiem ir vienāds acu skatiens – “caur pieri”;

* Abi cītīgi no publikas slēpj savu personisko dzīvi, kas radījis neskaitāmas baumas. Kelvarts tikai vienu reizi bildis, ka jau vairākus gadus nedzīvojot kopā ar sava bērna māti Alīnu Coju;

* Abi divi salīdzinoši ātri veidoja politisko karjeru;

* Gan Kelvartam, gan Putinam ir augstākā juridiskā izglītība;

* Abi divi pastāvīgi ir vietējo socioloģisko aptauju popularitātes reitingu augšgalā;

* Abiem mīļākā kaklasaites krāsa ir tumšsarkana;

* Kaut arī abi politiķi pašreiz katrs pārstāv it kā naidīgas valstis, abi lepojas ar to, ka dzimuši vienā valstī – PSRS;

* Abu noteicošā zodiaka zīme ir abinieki, rāpuļi: Putinam – Drakons (tirāns, valdonīgs, agresīvs, dinamisks, egoistisks raksturojums), Klevertam – Čūska (populārs, harizmātisks, egocentrisks, neuzticīgs raksturojums);

* Abi var lepoties ar Krievijas pareizticīgās baznīcas augstākajiem apbalvojumiem;

* Abi savulaik strādājuši par pilsētu vicemēriem.