foto: EESTI MEEDIA/SCANPIX
Igaunijā valdība lūdz tautu sapirkt pārtiku vismaz nedēļai: izdzīvošanas komplekts četriem cilvēkiem - 260 eiro
Izdzīvošanas komplektā ietilpst pārtika, taču ne tikai.
Pasaulē
2019. gada 22. marts, 05:30

Igaunijā valdība lūdz tautu sapirkt pārtiku vismaz nedēļai: izdzīvošanas komplekts četriem cilvēkiem - 260 eiro

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Igaunijas valdība vērsusies pie valsts iedzīvotājiem sarūpēt sev pārtiku un pirmās nepieciešamības preces vismaz nedēļai uz priekšu. Glābšanas departaments aprēķinājis, ka četru cilvēku ģimenei šāds izdzīvošanas komplekts nedēļai izmaksā 260 eiro, raksta "Postimees" un Igaunijas valdības oficiālā vietne.

Igaunijas Iekšlietu ministrija, Ekonomikas ministrija un Glābšanas departaments izstrādājis pirmās nepieciešamības komplektu iedzīvotājiem, lai viņi nedēļu bez citu palīdzības varētu izdzīvot krīzes situācijās. Lai ģimene nedēļu izdzīvotu ekstremālos apstākļos nepieciešama ne tikai pārtika, ūdens un medikamenti, bet arī elementāri instrumenti, šķiltavas vai sērkociņi, kā arī akumulators, lai varētu uzlādēt mobilo tālruni vai citas ierīces, kurām nepieciešama elektroenerģija. Tāpat vajadzīga līmlente, lai nepieciešamības gadījumā varētu hermētiski aizdarīt logus vai aizlāpīt caurumus. Nevajag arī pilnībā bez benzīna atstāt auto degvielas bāku un radiouztvērēju bez baterijām. Jāpārdomā, kā izdzīvot gadījumos, kad tiek atslēgta elektrība.Tāpat jāparūpējas par apģērbu un guļamlietām, piemēram, guļammaisu.

Igaunijas Iekšlietu ministrijas vicekanclere Viola Murda uzsvēra, ka valsts aicina izdzīvošanas komplektu iegādāties pēc principa „jo vairāk, jo labāk”.

Pats dārgākais priekšmets izdzīvošanas komplektā ir pudele ar ūdens filtru, kas maksā 50 eiro. Ar tās palīdzību ūdeni dzeršanai var ņemt no jebkuras dabiskas ūdenstilpnes un to lietot uzturā. Kopumā filtrs spēj attīrīt 1000 litrus ūdens. Vienlaikus mājās arī jātur ūdens ar aprēķinu – vienam cilvēkam trīs litri dienā.

Nelūkojoties uz to, ka katastrofas iespējamība Igaunijā ir ļoti zema, vajag sagatavoties iespējamai krīzei, uzsver valsts dienesti, jo elektroenerģijas padeves pārrāvuma gadījumā pusdienas laikā var pārstāt darboties sakari, bankas, ūdensapgāde un apkure. Igaunijas atbildīgie dienesti, publiskojot izdzīvošanas komplekta saturu, nemin, ka tas būtu nepieciešams kādu militāru konfliktu gadījumā, bet gan tā nepieciešamību argumentē ar kādām tehnoloģiskām kataklizmām vai dabas katastrofām – plūdiem.

Lūk, galvenie izdzīvošanas priekšmeti, kas nepieciešami igauņiem: dzeramais ūdens, konservi, sausā pārtika, pirmās palīdzības aptieciņa, medikamenti, ziepes, tualetes papīrs, lielie atkritumu maisi, kabatas baterija, baterijas, sveces, sērkociņi, konservu attaisāmais, vienreizējie trauki, nazis, šķēres, plēve, līmlente, sejas maska, ugunsdzēšamais aparāts, degviela, dzīvnieku pārtika (ja ir mājdzīvnieki), akumulators, radiouztvērējs, nauda, dokumenti, apģērbs.

Latvijas Iekšlietu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Gunta Skrebele portālam Jauns.lv teica: „Mums arī ir izplatīti materiāli par rīcību ārkārtas gadījumos, tai skaitā par to, kas jāliek „ārkārtas gadījumu somā”, un tie atrodami Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) mājas lapā”. Mūsu ārkārtas gadījumu somas saturs ne ar ko īpaši neatšķiras no igauņu rekomendācijām.