foto: EPA/Scanpix
Lietuvas premjers un prezidenta kandidāts: "Latvieši mums nav brāļi, bet konkurenti"
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis.
Pasaulē
2019. gada 15. marts, 18:51

Lietuvas premjers un prezidenta kandidāts: "Latvieši mums nav brāļi, bet konkurenti"

Jauns.lv / LETA

Latvieši lietuviešiem nav brāļi, bet konkurenti - šādu apgalvojumu, tiekoties ar vēlētājiem, piektdien izteicis Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, kas maijā gaidāmajās vēlēšanās gatavojas kandidēt uz prezidenta amatu.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Atbildēdams uz vēlētāju jautājumiem Lazdiju rajonā Lietuvas dienvidos, premjers par savām galvenajām prioritātēm ārpolitikā nosaucis stratēģisko partnerību ar Amerikas Savienotajām Valstīm un Poliju, bet skeptiski izteicies par Francijas prezidenta Emanuela Makrona aicinājumu uz vērienīgām reformām Eiropas Savienībā (ES).

Savukārt runājot par attiecībām ar Latviju, Skvernelis paziņojis, ka latvieši lietuviešiem "nav brāļi, bet konkurenti daudzās jomās".

Šis izteikums ir krasā pretstatā cita prezidenta amata pretendenta - Arvīda Juozaiša - paustajai pārliecībai, ka Latvija ir Lietuvai labvēlīgākā kaimiņvalsts, bet Lietuvā šīm kaimiņattiecībām pašlaik netiek pievērsta pienācīga uzmanība, tāpēc attiecībām būtu jākļūst ciešākām. Kā uzskata filozofs, publicists un viens no Lietuvas tautas atmodas kustības "Sajūdis" dibinātājiem, attiecībās ar Latviju nav pietiekami izmantots arī ekonomiskās sadarbības potenciāls, tai skaitā Klaipēdas sašķidrinātās gāzes termināļa sniegtās iespējas.

foto: EPA/Scanpix
Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis un Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Jaunākā sabiedriskās domas aptauja, ko februāra nogalē pēc portāla "Delfi.lt" pasūtījuma veikusi socioloģisko pētījumu kompānija "Spinter tyrimai", liecina, ka Skvernelis starp prezidenta amata pretendentiem šobrīd ierindojas trešajā vietā - ja prezidenta vēlēšanas notiktu tuvākajā svētdienā, par viņu būtu gatavi balsot 15,3% vēlētāju.

Populārākie pretendenti joprojām ir ekonomists Gitans Nausēda un Seima deputāte, bijusī finanšu ministre Ingrīda Šimonīte, kurus atbalstītu attiecīgi 28,2% un 22,1% vēlētāju.

Juozaitis ar 4,8% atbalstītāju ierindojas ceturtajā vietā

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās