foto: REUTERS/SCANPIX
Kazahstānas prezidents atlaidis valdību
2019. gada 21. februāris, 19:22

Kazahstānas prezidents atlaidis valdību

Jauns.lv / LETA

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs ceturtdien atlaidis valdību, sūdzoties, ka ar naftas resursiem bagātās valsts tautsaimniecībā "pozitīvas pārmaiņas nav panāktas".

"Daudzās tautsaimniecības jomās, neraugoties uz daudzu likumu un valdības lēmumu pieņemšanu, pozitīvas pārmaiņas nav panāktas," teikts Nazarbajeva paziņojumā, kas publicēts prezidenta oficiālajā tīmekļa vietnē.

Kaut arī vairāki ministri un viņu vietnieki, domājams, tiks atkal iecelti valdībā, šis lēmums iezīmē kopš 2016.gada premjera amatu ieņēmušā Bahitžana Sagintajeva valdības vadītāja pilnvaru beigas.

Daži eksperti uzskatīja, ka valstī, kurā 78 gadus vecais Nazarbajevs bijis pie varas teju 30 gadus, 55 gadus vecā Sagintajeva nonākšana premjera amatā ir daļa no valsts vadības maiņas procesa.

Nazarbajevs lēmumu par valdības atlaišanu pieņēmis laikā, kad valstī, kas ar grūtībām atgūstas no 2014.gada naftas cenu krituma un kaimiņvalstij Krievijai noteikto sankciju ietekmes, vairojas neapmierinātība.

"IKP pieaugums pamatā panākts, pateicoties jēlvielām," paziņojumā norādīja Nazarbajevs.

"Bet valdība kopā ar Nacionālo Banku nav spējusi pilnā apmērā radīt stimulus un instrumentus tautsaimniecības augsti kvalitatīvai izaugsmei."

Nazarbajevs arī kritizēja valdību, ka tā nav spējusi īstenot programmas dzīves standartu uzlabošanai.

"Iedzīvotāju reālie ienākumi nav kāpuši. Ģimeņu budžetos pārtikas izdevumu daļa pieaug," norādīja Nazarbajevs.