foto: AFP/Scanpix/LETA
Lielbritānija atbalsta sankcijas pret Venecuēlas kleptokrātiem
Neskatoties uz Eiropas spiedienu, Maduro negrasās atteikties no varas un uzstāj, ka ir demokrātiski ievēlēts uz otru prezidentūras termiņu.
Pasaulē
2019. gada 31. janvāris, 14:52

Lielbritānija atbalsta sankcijas pret Venecuēlas kleptokrātiem

Jauns.lv / LETA

Sankcijas pret Venecuēlas kleptokrātiem varētu būt veids, kā pārliecināt Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro izsludināt jaunas vēlēšanas, ceturtdien paziņojis Lielbritānijas ārlietu ministrs Džeremijs Hants.

Ministrs pavēstīja, ka nāks klajā ar šo priekšlikumu vēl šodien, Rumānijā tiekoties ar Eiropas Savienības (ES) kolēģiem.

"Mēs neapsveram sankcijas pret visu valsti, jo tur jau ir izveidojusies humanitāras [katastrofas] situācija, un mēs nevēlamies padarīt šo situāciju vēl sliktāku," paziņojumā norādīja Hants.

"Tomēr mērķsankcijas pret kleptokrātiem, kas ir kļuvuši bagāti uz pārējo iedzīvotāju rēķina, kas ir ļoti nabadzīgi, ir kas tāds, kas varētu būt ļoti iedarbīgs," skaidroja ministrs.

foto: AFP/Scanpix/LETA
Neskatoties uz Eiropas spiedienu, Maduro negrasās atteikties no varas un uzstāj, ka ir demokrātiski ievēlēts uz otru prezidentūras termiņu.

Hants norādīja, ka trešdien runājis ar Venecuēlas opozīcijas līderi Huanu Gvaido.

"Gvaido izteicās ļoti skaidri - viņš vēlas, lai mēs Nikolasu Maduro pakļaujam spiedienam, jo viņiem ir vajadzīgas pārmaiņas," viņš sacīja.

"Mēs Nikolasam Maduro esam izvirzījuši ļoti skaidru prasību - izsludināt vēlēšanas astoņu dienu laikā. Ja viņš to neizdarīs, mums ir jādara kaut kas, lai pastiprinātu spiedienu un apliecinātu, ka mēs domājam nopietni to, ko esam teikuši, un ka mēs neesam vieni," uzsvēra Hants.

Jau ziņots, ka Venecuēlas parlamenta spīkers Huans Gvaido 23.janvārī pasludināja sevi par prezidenta pienākumu izpildītāju un vēl šonedēļ aicināja tautu uz protestiem, lai pārliecinātu armiju vērsties pret Maduro un piespiestu viņu sarīkot jaunas vēlēšanas.

Maduro tomēr negrasās atteikties no varas un uzstāj, ka ir demokrātiski ievēlēts uz otru prezidentūras termiņu. Venecuēlas armijas vadība ir paziņojusi, ka atbalsta Maduro.

Protestos kopš 21.janvāra dzīvību zaudējuši aptuveni 40 cilvēki, bet vairāk nekā 850 aizturēti, liecina ANO aplēses.

Vācija, Francija, Spānija un Lielbritānija sestdien paziņoja, ka atzīs Gvaido par pagaidu prezidentu, ja astoņu dienu laikā netiks izsludinātas jaunas vēlēšanas.

Arī ES augstākā ārlietu pārstāve Federika Mogerīni sestdien paziņoja, ka ES spers tālākus soļus, ja Venecuēlā tuvāko dienu laikā netiks izsludinātas jaunas vēlēšanas.

Venecuēlas ārlietu ministrs Horhe Arreasa jau sestdien ANO Drošības padomē šīs prasības noraidīja.

"Neviens mums nenoteiks nekādus beigu termiņus, nedz teiks mums - ir vēlēšanas vai nav," sacīja ministrs. "Venecuēla neļaus nevienam uzspiest nekādus lēmums vai kārtību. Mēs turpināsim iet pa mūsu demokrātijas ceļu."