Pasaulē
2019. gada 26. janvāris, 16:16

Krievijas algotņi no "Vagner" grupējuma palīdz apsargāt Kremlim izdevīgo Maduro

Jauns.lv / LETA

Krievijas militārie algotņi, kas jau iepriekš piedalījušies slepenās misijās, pēdējo dienu laikā ieradušies Venecuēlā, lai stiprinātu prezidenta Nikolasa Maduro apsardzi, pavēstīja divi algotņiem tuvi avoti.

Trešais avots ziņu aģentūrai "Reuters" apliecināja, ka Venecuēlā atrodas algotņu kontingents, tomēr nevarēja pateikt, kad viņi ieradušies un kāda ir viņu loma.

Kā sacīja ar militārajiem algotņiem saistītā Krievijas paramilitārā kazaku grupējuma līderis Jevgeņijs Šabajevs, viņš dzirdējis, ka Krievijas algotņu skaits Venecuēlā varētu būt lēšams ap 400.

Citi avoti minējuši mazākas grupas.

foto: AFP/Scanpix
Tandēms ASV un Venecuēla var ietekmēt pasaules naftas tirgu, tāpēc Putinam cīņā par Maduro ir svarīgi apsteigt Trampu.

Algotņi esot saistīti ar Krievijas privāto militāro kompāniju "Vagner". Tās sastāvā ir bijušie karavīri, kas piedalījušies slepenās misijās Ukrainā un Sīrijā.

Atsaucoties uz avotiem Krievijas valsts drošības struktūrās, Šabajevs sacīja, ka kontingents izlidojis uz Venecuēlu nedēļas sākumā - dienu pirms opozīcijas protestu sākuma.

Algotņi izlidojuši divās čarterlidmašīnās uz Kubas galvaspilsētu Havanu, bet no turienes ar komercreisu lidmašīnām nogādāti Venecuēlā, sacīja Šabajevs.

Algotņu uzdevums Venecuēlā ir aizsargāt Maduro pret aizturēšanas mēģinājumiem, ko varētu īstenot opozīcijas atbalstītāji prezidenta apsargu vidū, viņš skaidroja.

Iedzīvotāji Venecuēlā pieprasa prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos

Desmitiem tūkstoši venecuēliešu trešdien izgājuši ielās, lai pieprasītu prezidenta Nikolasa Maduro atkāpšanos un varas nodošanu opozīcijas kontrolētajam parlamentam. Kā ziņots ...

gallery icon
23

"Mūsu cilvēki ir tur, lai viņu aizsargātu," piebilda Šabajevs.

Jau vēstīts, ka Venecuēlas parlamenta spīkers un opozīcijas līderis Huans Gvaido šonedēļ pasludināja sevi par Venecuēlas prezidenta pienākumu izpildītāju.

ASV, Kanāda un vairāk nekā desmit Latīņamerikas valstis jau ir atzinušas Gvaido par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Savukārt Meksika un Kuba ir valstu vidū, kas Maduro joprojām atzīst par Venecuēlas valsts galvu.

Krievija paudusi stingru atbalstu savam sabiedrotajam Maduro, bet galvenā Venecuēlas kreditore Ķīna paudusi iebildumus pret iejaukšanos no ārienes.

Maduro negrasās atteikties no varas un uzstāj, ka ir demokrātiski ievēlēts uz otru prezidentūras termiņu. Venecuēlas armijas vadība ir paziņojusi, ka atbalsta Maduro.

Tandēms ASV un Venecuēla var ietekmēt pasaules naftas tirgu, tāpēc Putinam cīņā par Maduro ir svarīgi apsteigt Trampu

Krievija ne tikai ieguldījusi miljardiem dolāru Venecuēlas ekonomikā - daudz mazāk nekā Ķīna, bet Venecuēla ir arī Krievijas ieroču tirgus, kas ienes lielu peļņu. Decembrī, kā draudzīgs žests, uz Venecuēlu tika nosūtītas vairākas militārās lidmašīnas. Pēc tam, kad opozīcijas līderis Huans Gvaido pašpasludinājis sevi par prezidentu, Kremlis uzstāj, ka cīnīsies par Maduro, jo vienā dienā var sabrukt viss tas, ko Krievija būvējusi 20 gadu garumā. Ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs paziņojis, ka amerikāņi uzsākuši "netīru un kriminālu spēli". Viņaprāt tieši ASV cenšoties gāzt Maduro režīmu, kurā Krievija investējusi 17 miljardus dolāru, vēsta neatkarīgais informatīvais TV tīkls "Doždj".