foto: AP/Scanpix
Atēnās notiek protesti pret vienošanos ar Maķedoniju par nosaukuma maiņu
Pasaulē
2019. gada 20. janvāris, 17:07

Atēnās notiek protesti pret vienošanos ar Maķedoniju par nosaukuma maiņu

Jauns.lv / LETA

Atēnu centrā svētdien izcēlušās sadursmes starp policiju un protestētājiem, kas iestājas pret vienošanos ar Maķedoniju par tās nosaukuma maiņu.

Policijas aplēses liecina, ka uz protestiem sapulcējušies aptuveni 60 000 cilvēku, bet protestu organizētāji ziņoja, ka ieradušies 100 000.

Par kārtību protestu laikā gādā gandrīz 2000 policistu, novērošanai tiek izmantoti bezpilota lidaparāti un helikopteri. Drošības apsvērumu dēļ Atēnu centrā vairākos rajonos šodien apturēta satiksme un slēgtas vairākas metro stacijas.

Grieķijas premjerministrs Aleksis Ciprs jūnijā parakstīja ar Maķedonijas valdības vadītāju Zoranu Zaevu vienošanos, kas paredz pārdēvēt Maķedonijas Republiku par Ziemeļmaķedonijas Republiku, lai tādējādi pieliktu punktu jau desmitgadēm ilgušajam abu valstu konfliktam un pavērtu Maķedonijai ceļu uz Eiropas Savienību un NATO.

Maķedonijas parlaments jau veicis attiecīgus grozījumus konstitūcijā, un tagad par šo vienošanos jābalso Grieķijas parlamentam, kur tās ratificēšanai nepieciešams vienkāršs balsu vairākums.

Taču domstarpības Grieķijas politiķu vidū par vienošanos ar Maķedoniju pirms nedēļas noveda pie valdošās koalīcijas izjukšanas, bet Cipram izdevās izturēt parlamenta uzticības balsojumu viņa valdībai.

Grieķijā daudzi cilvēki iebilst pret šo vienošanos ar Maķedoniju, tostarp vairākas politiskās partijas.

"Ir tikai viena Maķedonija, Grieķijas Maķedonija," vēstīja viens no protestētāju plakātiem.

"Šī valdība ir nodevēju valdība," sacīja viena no protestētājām.