foto: scanpix
ASV aizsardzības ministrs Matiss atkāpjas no amata
ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss.
Pasaulē
2018. gada 21. decembris, 07:13

ASV aizsardzības ministrs Matiss atkāpjas no amata

LETA

ASV aizsardzības ministrs Džims Matiss ceturtdien atkāpās no amata dienu pēc tam, kad prezidents Donalds Tramps nāca klajā ar pārsteidzošu paziņojumu par ASV bruņoto spēku izvešanu no Sīrijas.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Tā kā jums ir tiesības uz aizsardzības ministru, kura uzskati labāk atbilst jūsējiem šajā un citos jautājumos, es uzskatu, ka ir pareizi man atkāpties no sava amata," rakstīja Matiss vēstulē Trampam.

Matiss savā vēstulē lika saprast, ka viņa pasaules uzskats, atbalstot tradicionālās alianses un stājoties pretī "ļaundabīgiem aktoriem", ir citādāks nekā Trampam.

Neilgi pirms tam, kad Pentagons publiskoja šo Matisa vēstuli, Tramps ceturtdien tviterī paziņoja, ka Matiss februāra beigās aizies pensijā un drīz tiks nominēts jauns aizsardzības ministrs.

"Ģenerālis Džims Matiss aizies pensijā ar izcilību februāra beigās pēc tam, kad viņš pēdējos divus gadus nokalpojis manā administrācijā kā aizsardzības ministrs," tvītoja Tramps.

"Džimam esot amatā, ir panākts milzu progress, sevišķi attiecībā uz jauna kaujas aprīkojuma iegādi," rakstīja Tramps.

"Ģenerālis Matiss ir ļoti palīdzējis man panākt, lai sabiedrotie [NATO] un citas valstis maksātu savu militāro saistību daļu. Drīz tiks nominēts jauns aizsardzības ministrs.

Es ļoti pateicos Džimam par viņa kalpošanu!" tvītoja Tramps.

Matisa aiziešana nebija pārsteigums Vašingtonas novērotājiem, jo Tramps reizēm ignorēja Matisa padomus.

Matiss bija brīdinājis, ka pāragra bruņoto spēku izvešana no Sīrijas būtu "stratēģiska kļūda".

Starp Trampu un Matisu bija domstarpības arī citos jautājumos, tostarp par Irānas kodolvienošanos, no kuras ASV maijā izstājās, lai gan Matiss bija aizstāvējis šīs vienošanās daļas. Tramps pretēji Matisa iebildumiem arī izveidoja ASV Kosmosa spēkus.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās