foto: Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. (Foto: REUTERS/SCANPIX)
Grībauskaite: Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētāja izteikumi liek apšaubīt viņa kompetenci
Pasaulē
2018. gada 3. decembris, 23:02

Grībauskaite: Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētāja izteikumi liek apšaubīt viņa kompetenci

LETA

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite izteikusi šaubas par Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētāja Staša Jakeļūna kompetenci, komentējot viņa neseno izteikumu, ka viena no divām Lietuvā strādājošajām zviedru bankām būtu jāpārdod.

"Jakeļūna kunga komentāri par starptautiskajām investīcijām Lietuvas finanšu un banku nozarē liek izvirzīt jautājumu par viņa kompetenci un pat adekvātumu. Šādas runas nodara kaitējumu Lietuvas investīciju videi un valsts reputācijai," komentārā Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai norādījusi prezidente.

Kā ziņots, Jakeļūns pagājušajā nedēļā izteicās, ka Lietuvā un pārējās Baltijas valstīs ir pārāk liela Zviedrijas kapitāla banku koncentrācija, tādēļ viena no divām Lietuvā strādājošajām zviedru bankām - "SEB bankas" vai "Swedbank" - būtu jāpārdod.

Viņa vadītajai komitejai uzdots izmeklēt pirms gandrīz desmit gadiem pieredzētās ekonomiskās krīzes apstākļus, un Jakeļūns žurnālistiem paudis viedokli, ka minēto ieteikumu attiecībā uz zviedru kapitāla bankām varētu ierakstīt izmeklēšanas atzinumos.

"Zviedrija pagaidām neplāno iestāties eirozonā, un tas apstāklis, ka eiro viņiem nav mājas valūta un ka mēs joprojām esam atkarīgi no Zviedrijas banku sistēmas, ir viens no riska faktoriem," izteicies deputāts. "Zviedrijas banku koncentrācija ir pārāk liela un rada zināmu apdraudējumu. Tā ir jau desmit vai piecpadsmit gadus veca informācija, kā izriet no noteiktām sarunām," piebildis Jakeļūns.

Pagājušajā trešdienā Seima Budžeta un finanšu komitejas priekšsēdētājs LRT televīzijai arī izteica savu viedokli par ASV investīciju kompānijas "Blackstone" nodomu iegādāties "Luminor Bank" akciju kontrolpaketi, paziņodams, ka "spekulatīvs fonds", kas investē bankās, varētu būt īslaicīga investīcija, tādēļ būtu labi, ja ar laiku "Luminor Bank" iegādātos stratēģiska ārvalstu banka no eirozonas.

Premjerministrs Sauļus Skvernelis, reaģējot uz Jakeļūna teikto, tobrīd norādīja, ka tā nav Lietuvas valdības nostāja.

Pēc viņa sacītā, Lietuvā ir investīcijām labvēlīga vide, kas nav atkarīga no viena vai otra politiķa izteikumiem.

Vienlaikus premjers izteicās, ka ikvienam cilvēkam, ieskaitot Seima komitejas priekšsēdētāju, var būt savs viedoklis un savi atzinumi, un piebilda, ka par Jakeļūna kompetenci nešaubās.

Lietuvas Seims šopavasar uzdeva Budžeta un finanšu komitejai veikt izmeklēšanu, lai izvērtētu, kā iepriekšējās valdības kopš 2005.gada rīkojušās ar valsts finansēm. Komiteja analizē labējo un kreiso politisko spēku darbību šai jomā un plāno izmeklēšanu pabeigt līdz aprīļa vidum.