foto: BNS foto/ Scanpix
Miris izcilais lietuviešu režisors Eimunts Nekrošus
Eimunts Nekrošus (1952-2018).
Pasaulē
2018. gada 20. novembris, 09:40

Miris izcilais lietuviešu režisors Eimunts Nekrošus

Jauns.lv

Šonakt Santaras klīnikā Viļņā miris pasaulslavenais lietuviešu teātra režisors Eimunts Nekrošus, medijiem apstiprina viņa radinieks, Lietuvas Seima deputāts Arvīds Nekrošus. Lietuvas teātra korifejam trešdien, 21. novembrī, būtu palikuši 66 gadi, un šosezon viņš pirmo reizi bija iecerējis arī iestudēt izrādi Latvijā.

Režisors atgriezies no ceļojuma, negaidīti sajuties slikti un aizvests uz slimnīcu. Tur viņš 3 naktī devies mūžībā, lietuviešu presei stāstījis viņa radinieks, Seima deputāts Arvīds Nekrošus. Viņš nāves ziņu pavēstījis arī sociālajos tīklos.

Eimunts Nekrošus dzimis 1952. gada 21. novembrī Raseiņu rajonā Lietuvā. 1978. gadā viņš pabeidzis A. Lunačarska teātra mākslas institūtu Maskavā (režijas specialitāte; A. Gončarova kurss). Strādājis par režisoru Kauņā, pēc tam Viļņā - Lietuvas Valsts jaunatnes teātrī (1979-1991). 1998. gadā nodibinājis savu teātri "Meno fortas" un bijis tā mākslinieciskais vadītājs.

foto: BNS foto/ Scanpix

Nekrošus kļuva slavens ar Lietuvas Jaunatnes teātrī iestudētajām izrādēm "Kvadrāts", "Pirosmani, Pirosmani", "Mīla un nāve Veronā", "Un garāka par mūžu diena ilgst", "Tēvocis Vaņa". Par vēsturiski nozīmīgu Lietuvas teātrim tiek uzskatīte izrāde "Hamlets", ko Nekrošus iestudējis festivālam LIFE.

Leģendārā režisora iestudējumi izrādīti gan Lietuvā, gan viesizrādēs visā pasaulē, tostarp Latvijā.

foto: RIA Novosti

Režisors strādājis teātros arī ārzemēs - Itālijā, Krievijā un Argentīnā. Pērn pēc 26 gadu pārtraukuma Nekrošus atgriezās Lietuvas Jaunatnes teātrī, iestudējot izrādi "Cinks" pēc baltkrievu rakstnieces, Nobela prēmijas literatūrā laureātes Svetlanas Aleksijevičas grāmatas.

Savukārt Lietuvas Operas un baleta teātrī Nekrošus režisējis vairākas operas.

Par izcilo darbu teātrī saņēmis LPSR Valsts prēmiju (1983), PSRS Valsts prēmiju (1987, kopā ar citiem), Baltijas Asamblejas prēmiju (1994), Eiropas teātra prēmiju "Par jaunām teātra realitātēm" (1994), Lietuvas nacionālo kultūras un mākslas prēmiju (1997), Gedimina ordeņa Komandora krustu (1998), ordeņa "Par nopelniem Lietuvas labā" Lielo krustu (2003) un citus apbalvojumus.

Šosezon leģendārais lietuviešu režisors pirmo reizi bija iecerējis arī iestudēt izrādi Latvijā - Jaunajā Rīgas teātrī bija paredzēts Heinrika Ibsena "Branda" iestudējums. Alvis Hermanis, kurš 80. gados uz Nekrošus izrādēm Viļņā bija devies kā uz svētceļojumu, priecājās, ka viņam izdevies pierunāt pasaulslaveno Nekrošu strādāt ar Rīgas aktieriem...

Jauns.lv izsaka visdziļāko līdzjūtību visiem, kam Eimunta Nekrošus māksla un personība bija nozīmīga.

Lietuvas teātra korifejs Eimunts Nekrošus (21.11.1952.-20.11.2018.)

gallery icon
10