foto: EPA/Scanpix
Versija: Krievijas militāristi izmanto Somijas salu
Somija nav NATO dalībvalsts, bet pēdējos gados piedalās alianses mācībās, tostarp oktobrī manevros "Trident Juncture" Lapzemē. Somijas premjers Juka Sipila paziņojis, ka mācību laikā bijuši masveidīgi traucējumi GPS satelītu sakaros Lapzemē, un aizdomas krīt uz Krieviju.
2018. gada 19. novembris, 06:47

Versija: Krievijas militāristi izmanto Somijas salu

Jauns.lv

Sekiluoto ir saliņa arhipelāgā Somijas dienvidrietumos pie Turku. Tās īpašnieks ir 54 gadus vecais Pāvels Meļņikovs no Sanktpēterburgas, un viņa darbošanās mudina domāt, ka pašas Somijas teritorijā tapusi slepena Krievijas armijas bāze.

Sala ir aprīkota ar novērošanas kamerām, kustību detektoriem un aizlieguma zīmēm, kur brīdinājumu papildina bilde ar draudīgu sargu melnā maskā. Ir arī deviņas piestātnes, helikoptera nolaišanās laukums, peldbaseinu klāj maskēšanās tīkls, pie ēkām ir satelītantenas, raksta "The New York Times".

Pārmeklē 17 īpašumus

22. septembrī šejienes mieru izjauca Somijas specvienības reids, un todien bijušas 17 šādas operācijas. Oficiāli varas iestādes paziņoja, ka iemesls bijusi naudas atmazgāšan un nodokļu un pensiju krāpšana. Tam noticējis retais, īpaši ņemot vērā vērienīgos reidus – vairāk nekā 400 policistu un militāristu ieņēma Sekiluoto un vēl 16 ar Krieviju saistītus īpašumus Somijas ziemeļos. Operācijas laikā gaisa telpa virs šā apgabala nepiederošajiem bija slēgta.

Arestēja divus cilvēkus – kādu Igaunijas krievu un Krievijas pilsoni. Likumsargi atrada daudz skaidrās naudas dažādās valūtās trīs miljonu eiro vērtībā. Izņemti datoru diski un zibatmiņas ar vairāk nekā 100 terabaitiem datu – tas vairāk nekā 50 reižu pārsniedz visu ASV Kongresa bibliotēkas grāmatu, preses un citu drukāto materiālu kolekciju, salīdzina "The New York Times".

Investors, kas neko nepelna

Visi pārmeklētie īpašumi ir saistīti ar Meļņikovu un 2007. gadā nodibinātu firmu Airiston Helmi. Kā investors Meļņikovs Somijā ir uzdevies gan par uzņēmēju no Krievijas, gan Latvijas un Maltas. Somijas prese vēsta, ka viņam ir uzturēšanās atļauja Ungārijā un trīs Karību valstu pases, kas līdzīgi Maltai tirgo pilsonību.
Airiston Helmi darbības veidos norādīti ceļojumu un izmitināšanas pakalpojumi, arī nekustamie īpašumi, kompānija līdz 2014. gadam iztērējusi 9,2 miljonus eiro, tai pieder 50 hektāri zemes, bet oficiāli ir tikai zaudējumi (četros gados 1,6 miljoni) un nav ienākumu avotu.

Neviens nezina, ko tur būvē

Somu būvuzņēmējs Kajs Karlsons ir strādājis Sekiluoto, darījis, ko klients prasa, taču pauž izbrīnu par stingro drošības līmeni salā, kur nav ne cilvēku, ne noziedzības. “Parasti salai ir divas piestātnes, bet kā jūs izskaidrojat deviņas?” "The New York Times" saka Karlsons.

Meļņikovs esot atstājis labu iespaidu, bet nekad neesot izskatījies ieinteresēts atpelnīt savus ieguldījumus. Būvnieks apšauba, ka te ir darīšana ar naudas atmazgāšanu – tik lielas pūles tādā rūpalā neiegulda. Pensionārs Leo Gastgivars novērojis pa gabalu rosību krievu kaimiņa īpašumā. “Esmu domājis daudzus gadus, ka viņi tur dara kaut ko militāru. Būvē, būvē, būvē, bet neviens nezina, ko,” viņš teic "The New York Times".

Kontinentā ar Airiston Helmi teritoriju robežojas zemnieka Tomasa Vilberga zeme. Krievu uzņēmējs ar saviem palīgiem dažas reizes vaicājis, vai Vilbergs pārdotu savas govju ganības, bet viņš atteicis. Zemnieks ir veicis Meļņkova labā dažus sadzīviskus darbus, piemēram, tīrījis sniegu, bet nekad nav ticis skaidrībā par viņa biznesu. Par septembra reidiem lauksaimnieks spriež: “Somija varbūt sūta signālu mūsu austrumu kaimiņam, ka tā ir gatava rīkoties, ja vajadzēs.”

Īpašumi kara gadījumam?

Somijas sociālajos tīklos ir populāra versija, ka Krievijas armijas izlūkdienests ērti iekārtojies tieši valsts teritorijā. Kāds bijušais parlamenta deputāts, kurš dienējis robežsardzē, spriež, ka Krievijai ir plāns Somijas salās izbūvēt dokus savām zemūdenēm. Somijas izlūkdienests ir atzinis bažas, ka Krievijas pilsoņu īpašumus var izmantot militāriem nolūkiem.
Abām valstīm ir 1335 kilometrus gara robeža, un Somija nav NATO, tomēr pēdējos gados piedalās alianses mācībās. Parlamentā tagad izskan balsis, ka pircējiem ārpus Eiropas Savienības būtu jāliedz iegādāties zemi stratēģiski svarīgos apgabalos. Lielākais ārzemnieku īpatsvars Somijas zemes īpašnieku vidū ir no Krievijas, tostarp prezidentam Vladimiram Putinam tuvas personas.

Sakaru centrs pagrabā

Zviedrijas Aizsardzības pētījumu aģentūras analītiskās nodaļas šefs Niklass Granholms atzīst, ka uz salas redzētais ar helikoptera laukumu un baraku tipa ēkām atgādina kaut ko no hibrīdkara. Desanta laiva ir pārveidota par saunu, pie kompānijas biroja galvenās ieejas nolikts militāri ietērpts manekens ar iedauzītu galvu.

Pēc laikraksta "Iltalehti" ziņām, pagrabā atrastais sakaru centrs izskatās visai tālu no tūrisma un nekustamo īpašumu uzņēmumam nepieciešamā. Dažas dienas vēlāk Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs apmeklēja Helsinkus. Vaicāts, vai Krievija gatavojusi Somijas salās placdarmu saviem kara helikopteriem, viņš atbildēja: “Es nezinu, cik slimam prātam jābūt, lai ko tādu izdomātu. Tāda domāšana ir paranoiska.” Tieši tāpat Maskava noliedz savu atbildību par indes uzbrukumu Anglijā.

Latvieši ir visur...

Žurnāls "Ir" raksta, ka firmas Ariston Helmi valdē ir latvietis Arnolds Jaunzems. Viņš esot bijis aktīvs Tērvetes hokeja klubā, joprojām pieder kokapstrādes uzņēmums, kas strādā ar zaudējumiem, uzkrājis vairāk nekā 20 000 eiro nodokļu parādu. Bijušas auto nomas un finanšu, datu pārvaldes un IT firmas, kas likvidētas. Uz "Ir" jautājumiem Jaunzems nav atsaucies, somu žurnālistiem ieteicis vērsties pie kompānijas jurista.