foto: Postimees/Scanpix
Somijā notiesā Kremļa troļļus
Johans Bekmans ir sen pazīstams ar savām aktivitātēm pret Baltijas valstīm un paša dzimto Somiju.
Pasaulē
2018. gada 30. oktobris, 05:48

Somijā notiesā Kremļa troļļus

Māris Puķītis

Kas Jauns Avīze

Somijā notiesāti prokremliskie interneta troļļi par somu raidorganizācijas YLE žurnālistes Džesikas Aro apmelošanu un vajāšanu internetā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Prokremliskās vietnes "MV-Lehti" dibinātājs Ilja Janickins atzīts par vainīgu 16 apsūdzībās, tostarp par apmelošanu, un notiesāts uz 22 mēnešiem cietumā.

Aktīvists Johans Bekmans, kurš ilgstoši aizstāvējis Maskavas intereses Somijā un ir pazīstams arī Latvijā ar sadarbību ar Vladimiru Lindermanu un antifašistiem, notiesāts par apmelošanu un vajāšanu. Viņam piespriests gadu ilgs nosacīts cietumsods. Trīs mēnešu nosacīts cietumsods piespriests arī vienai no "MV-Lehti" darbiniecēm.

Tiesa arī piesprieda apsūdzētajiem samaksāt 136 000 eiro lielu kompensāciju par nodarīto kaitējumu. Šīs summa tiks sadalīta starp Aro un vēl diviem upuriem.

Tiesa secināja, ka Bekmans internetā iedrošināja citus uzbrukt Aro un vajāšana ļoti ietekmējusi žurnālistes dzīvi. Šis lēmums tiek uzskatīts par lielu uzvaru cīņā pret naida izplatīšanu internetā Somijā, un spriedums ir bargāks par prokuratūras pieprasīto.

Pēc tam, kad Aro 2014. gadā sāka atspoguļot Krievijas propagandas un dezinformācijas kampaņas sociālajos tīklos Somijā, viņai uzbruka Kremļa "troļļi".

Sevišķi situācija saasinājās pēc tam, kad žurnāliste intervēja darbiniekus interneta "troļļu fabrikā" Sanktpēterburgā, kur algoti cilvēki, lai izplatītu sociālajos tīklos viltus ziņas. Aro bija viena no pirmajām, kura ziņoja par šādu "fabriku" eksistenci.

Nākamajos četros gados viņas personiskā informācija tika nopludināta internetā, pārvietošanās izsekota, un Aro saņēma draudus dzīvībai.

“Es cerēju, ka tas varbūt beigsies, bet kļuva tikai sliktāk un sliktāk, un sliktāk,” pirms sprieduma nolasīšanas pauda Aro. “Pat mani draugi sāka laikot un komentēt šos neķītros gabalus par mani, tā es pamanīju, ka tiem ir īsta ietekme.”

Daudzus no negatīvajiem rakstiem par Aro publiskoja "MV-Lehti", tostarp apvainojot viņu narkotiku lietošanā. Aro turpināja ziņot par Krievijas "troļļu fabrikām" un dezinformācijas kampaņām un 2016. gadā ieguva Somijas Lielo balvu žurnālistikā.

Publikācija ir sagatavota ar Sabiedrības integrācijas fonda finansiālu atbalstu no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par saturu atbild izdevniecība SIA Izdevniecība Rīgas Viļņi.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās