foto: AFP/Scanpix/LETA
Francija nosaka ierobežojumus kāpēju skaitam Monblāna kalnā
Šogad uz Monblāna kalna dzīvības zaudējuši vismaz 16 cilvēki.
Pasaulē
2018. gada 4. septembris, 22:03

Francija nosaka ierobežojumus kāpēju skaitam Monblāna kalnā

LETA

Francija nākamajā gadā ieviesīs dienas maksimālo kāpēju skaitu - 214 - uz Eiropas Savienības (ES) augstāko virsotni Monblānu, otrdien paziņoja vietējās amatpersonas.

Šīs vasaras sezonā katru dienu 4810 metrus augstajā virsotnē centās nokļūt vairāk nekā 300 cilvēki, neskatoties uz pieaugošo akmeņu nogruvumu risku, jo augstās temperatūras atkausē vairāk zemes lielajos augstumos. Šogad uz kalna dzīvības zaudējuši vismaz 16 cilvēki.

Kā norāda amatpersonas, centieni iekarot virsotni rada saspīlējumu starp kāpējiem, no kuriem daļa ir slikti sagatavojušies vai arī nezina kalnā kāpšanas etiķeti.

foto: AFP/Scanpix/LETA
Šogad uz Monblāna kalna dzīvības zaudējuši vismaz 16 cilvēki.

Tā viens kāpējs uzstādījis telti pašā kalna augšā, radot skatu, kuru virsotnes pieveicēji diezin vai vēlas redzēt.

Ticis ziņots arī par konfliktiem starp kāpējiem, kas centušies iegūt labāku vietu svarīgākajos posmos maršrutā uz virsotni, kā arī pie kalna uzdarbojas viltus gidi.

Jaunie ierobežojumi noteikti pēc sarunām starp vietējām amatpersonām, Francijas kalnu policijas brigādi, Francijas alpīnisma federāciju un gidu asociācijām.

Latviešu alpīnistu ekspedīcija sasniedz Monblāna virsotni

Latviešu ekspedīcijas "Monblāns 2018" dalībnieki, daļēji realizējot savu sākotnējo ieceri, 15. augustā sasniedza Eiropas Savienības (ES) augstāko kalnu virsotni.

Vēl 13.augustā komanda bija sasniegusi 3800 metru augstumā un tur palika, lai pārlaistu vētru. Iepriekš bija plānots, ka šodien plkst.2 ceļš tiks turpināts, lai pusdienas laikā nokļūtu kalna virsotnē un paceltu Latvijas karogu.

Aptuveni trīs minūšu garo tiešraidi no Monblāna ekspedīcijas dalībnieki sāka plkst.8.43 pēc Latvijas laika. "Visām mammām, visām omēm, laiks nomierināties. Mēs visu izdarījām," sacīja ekspedīcijas dalībnieks Kristaps Mozgirs.

"Visos gadījumos trakas lietas notiek un, jā, te ir tas mazais rezultāts," Monblāna sasniegšanu komentēja ekspedīcijas vadītājs Aldis Kunšteins.

Lai gan ekspedīcijas dalībniekiem iepriekš tika konfiscēts desmit metrus garais masts, kāpēji nolēma turpināt ceļu uz virsotni, paceļot Latvijas karogu bez masta.

Latvijas aktīvisti Monblāna virsotnē cenšas nogādāt mastu ar Latvijas karogu

Francijas policija ir apturējusi kalnos kāpējus no Latvijas, kuri vēlējās uznest Monblāna virsotnē mastu ar Latvijas karogu.

gallery icon
25

Kā ziņots, pēc starpgadījuma ar Francijas policiju latviešu ekspedīcijas dalībnieki nolēma turpināt sarežģīto ceļu uz ES augstāko virsotni Monblānu, lai tajā paceltu Latvijas karogu. Savukārt nākotnē alpīnisti apņēmušies atgriezties kalna virsotnē, lai Latvijas karogu varētu pacelt desmit metru augstajā mastā.

Francijas policija ir arestējusi alpīnistu desmit metrus garo karoga mastu. Laikraksts "The Times" pirmdien ziņoja, ka šis incidents noticis laikā, kad Monblāna pakājēs esošās Šamonī dome cenšas panākt, lai slikti sagatavoti kalnos kāpēji nedotos uz 4810 metrus augsto virsotni, jo ceļš turp ir bīstams. Piektdien Monblāna nogāzē tika atrasti trīs miruši itāļi, bet kopumā šogad, cenšoties uzkāpt kalnā, dzīvību zaudējuši jau 15 cilvēki.