foto: Reuters/Scanpix/LETA
Sarunas par Maķedonijas nosaukuma strīda atrisināšanu nonākušas "fināla posmā"
Maķedonijas ārlietu ministrs Nikola Dimitrovs.
Pasaulē
2018. gada 28. maijs, 19:25

Sarunas par Maķedonijas nosaukuma strīda atrisināšanu nonākušas "fināla posmā"

LETA

Sarunas par risinājumu Atēnu un Skopjes strīdam par Maķedonijas nosaukumu nonākušas "fināla posmā", pirmdien paziņojis Maķedonijas ārlietu ministrs Nikola Dimitrovs.

Dimitrovs ar šādu paziņojumu nāca klajā intervijā Grieķijas ziņu aģentūrai ANA pēc tam, kad svētdien Briselē bija ticies ar Grieķijas ārlietu ministru Niku Kociju. Viņu tikšanās notika Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministru sarunu starplaikā.

"Sarunas turpināsies starp ekspertiem par juridiskiem un tehniskiem jautājumiem," paziņoja Dimitrovs, norādot, ka tās nonākušas "fināla posmā" un vienošanās var tikt panākta pirms jūnijā plānotā ES samita.

Strīds par Maķedonijas nosaukumu pastāv kopš 1991.gada, kad Maķedonija pasludināja neatkarību no Dienvidslāvijas, un ir saindējis kaimiņattiecības ar Grieķiju.

Grieķija liedz šai valstij tiesības saukties par Maķedoniju, kas ir arī Grieķijas ziemeļu reģiona nosaukums. Šī strīda dēļ Grieķija ir bloķējusi Maķedonijas centienus iestāties Eiropas Savienībā (ES) un NATO.

ES augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni sacīja, ka viņai bijušas "neformālas darba brokastis" ar Dimitrovu un sarunas virzās uz priekšu.

Mogerīni sacīja, ka visus ļoti uzmundrinājis Atēnu un Skopjes sarunās panāktais progress. "Mēs visi atbalstīsim (..), cerams, pozitīvo iznākumu šajās nozīmīgajās sarunās," viņa piebilda.

Dimitrovs sacīja, ka šonedēļ, iespējams, varētu notikt telefonsaruna starp Grieķijas un Maķedonijas premjerministriem, lai pabeigtu vienošanos.

Grieķijas ārlietu ministrs atklāja, ka viņš un Dimitrovs pabeiguši darbu, ko premjerministri viņiem uzticējuši.

"Kad tiks noskaidroti juridiskie un tehniskie jautājumi, teksti tiks nodoti atpakaļ abiem premjerministriem, kuriem, jāapspriež un jāpabeidz vienošanās," paziņoja Kocijs.