Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zimbabves prezidents lūdz valsti atkal uzņemt Britu sadraudzībā
foto: Reuters/Scanpix/LETA
Zimbabves prezidents Emersons Mnangagva lūdz valsti atkal uzņemt šajā organizācijā.
Pasaulē

Zimbabves prezidents lūdz valsti atkal uzņemt Britu sadraudzībā

LETA

Zimbabve iesniegusi pieteikumu par tās atkārtotu uzņemšanu Britu sadraudzībā, šādi sperot svarīgu soli centienos no jauna iesaistīties starptautiskajā apritē pēc prezidenta Roberta Mugabes atstādināšanas no amata, pirmdien pavēstīja organizācija.

Zimbabves prezidents lūdz valsti atkal uzņemt Brit...

Mugabes vadībā Zimbabve izstājās no bijušo britu koloniju organizācijas 2003.gadā, kad tās dalība bija apturēta vardarbības un falsifikāciju aizēnoto vēlēšanu dēļ.

Britu sadraudzība paziņoja, ka ir saņēmusi ar 15.maiju datētu vēstuli, kurā Zimbabves prezidents Emersons Mnangagva lūdz valsti atkal uzņemt šajā organizācijā.

Dalībvalstis "ar lielu nepacietību gaida Zimbabves atgriešanos, kad būs izpildīti vajadzīgie nosacījumi", apliecināja ģenerālsekretāre Patrīcija Skotlenda. "Zimbabves iespējamā atgriešanās Sadraudzībā, kas notiks pēc veiksmīgas dalības pieteikuma izskatīšanas, būs svarīgs notikums."

Skotlenda sacīja, ka Britu sadraudzība nosūtīs novērotājus uz jūlijā vai augustā gaidāmajām vēlēšanām, kas būs pirmās, kopš novembrī Mugabe tika atstādināts no amata.

Skotlenda aicināja sarīkot "uzticības cienīgas, mierīgas un ietverošas vēlēšanas, kas atjaunos pilsoņu paļāvību, uzticību un cerību savas valsts attīstībai un demokrātiskajam ceļam."

Britu sadraudzība apvieno 53 valstis, un tajās kopā ir 2,4 miljardi iedzīvotāju. Tās statūtos pausta uzticība demokrātijai, cilvēktiesībām un likuma varai.