foto: AFP/Scanpix/LETA
Sadursmēs ar Izraēlas spēkiem uz Gazas joslas krituši 52 palestīnieši
Palestīnietis nes savu ievainoto biedru.
Pasaulē
2018. gada 14. maijs, 18:07

Sadursmēs ar Izraēlas spēkiem uz Gazas joslas krituši 52 palestīnieši

Jauns.lv / LETA

Protestētāju un Izraēlas spēku sadursmēs uz Gazas joslas un Izraēlas robežas nogalināti 52 palestīnieši un vairāk nekā 2400 ievainoti, paziņojusi Gazas joslas Veselības ministrija.

Tas ir lielākais vienā dienā nogalināto palestīniešu skaits kopš 2014.gadā notikušā kara starp Izraēlu un grupējumu "Hamas", kas kontrolē Gazas joslu.

Sadursmes izcēlās vismaz piecos punktos gar Gazas joslas robežu.

Palestīniešu sūtnis ANO informēja, ka nogalināto vidū ir arī astoņi bērni, kas jaunāki par 16 gadiem.

"Mēs stingrākajiem vārdiem nosodām šīs Izraēlas okupācijas spēku zvērības, izmantojot milzīgu ieroču spēku pret civiliedzīvotājiem, kuriem ir tiesības uz miermīlīgiem protestiem," paziņoja palestīniešu sūtnis Rijads Masurs.

foto: AFP/Scanpix/LETA
Palestīnietis nes savu ievainoto biedru.

Protesti pret ASV vēstniecības atklāšanu Jeruzalemē vakarpusē pierimuši, taču otrdien tos plānots turpināt.

Iepriekš šodien netālu no robežas sapulcējās desmitiem tūkstoši cilvēku, bet mazākas palestīniešu grupas pietuvojās robežas žogam un centās izlauzties tam cauri. Uz viņiem uguni ar kaujas munīciju atklāja izraēliešu karavīri.

Palestīniešu žurnālistu sindikāts ziņoja, ka ievainoto vidū ir astoņi žurnālisti.

Izraēlas armija iepriekš ziņoja, ka protestos un sadursmēs iesaistīti vairāk nekā 35 000 cilvēku.

Pirmdien Gazas joslā tika izsludināts ģenerālstreiks un slēgti uzņēmumi, skolas un bankas.

Par ģenerālstreika sarīkošanu nolēma visu palestīniešu frakciju komiteja, kurā ietilpst arī Gazas joslā valdošā islāmistu kustība "Hamas".

No piekrastes anklāva mošeju skaļruņiem skanēja aicinājumi iedzīvotājiem pievienoties "viena miljona" palestīniešu gājienā gar robežu. Cilvēkus uz pierobežu veda ar autobusiem uz kravas automašīnām.

Izraēlas armija apsūdz "Hamas" teroristu operācijas vadīšanā masu protestu aizsegā.

Palestīniešu pašpārvalde Rāmallā savukārt apsūdz Izraēlu slaktiņa īstenošanā.

Izraēlas armijas lidmašīnas pirmdien bombardēja "Hamas" bāzi netālu no robežas, paziņoja armija, piebilstot, ka notikusi apšaude.

Armija arī ziņoja, ka nogalinājusi trīs palestīniešus, kas gatavojušies uzstādīt spridzekli.

Protesti pie Gazas joslas robežas sākās 30.martā. Kopš tā laika protestos un sadursmēs nogalināti vairāk nekā 90 palestīnieši. Neviens izraēlietis nav cietis, un Izraēlas armija izpelnījusies kritiku par īstu ložu izmantošanu pret protestētājiem.

Tikmēr Jeruzalemē pirmdien oficiāli atklāta ASV vēstniecība. Ceremoniju ievadīja Savienoto Valstu himna, kam sekoja vēstnieka Deivida Frīdmena uzruna.

ASV delegāciju, kas ieradusies uz jaunās vēstniecības atklāšanu, vada valsts sekretāra vietnieks Džons Salivans. Delegācijas sastāvā ir arī Trampa meita Ivanka un viņas dzīvesbiedrs Džareds Kušners, kā arī ASV finanšu ministrs Stīvs Mnučins.

Kopumā uz vēstniecības atklāšanu ieradušies aptuveni 800 viesu.

Jeruzalemes statuss ir viens no smagākajiem jautājumiem Izraēlas konfliktā ar palestīniešiem.

Kamēr Izraēla Jeruzalemi uzskata par savu galvaspilsētu, palestīnieši vēlas pilsētas austrumdaļu padarīt par savas nākamās valsts galvaspilsētu.