foto: AP/Scanpix/LETA
Eiroparlamenta plenārsēdi Briselē atklāj ar klusuma brīdi, pieminot nogalināto žurnālistu Jānu Kucjaku
Slovākijas laikraksti ar Jana Kucjaka un viņa dzīvesbiedres Martinas Kušnirovas slepkavības vēstījumu uz vāka.
Pasaulē
2018. gada 28. februāris, 23:44

Eiroparlamenta plenārsēdi Briselē atklāj ar klusuma brīdi, pieminot nogalināto žurnālistu Jānu Kucjaku

LETA

Atklājot Eiropas Parlamenta (EP) plenārsēdi Briselē, deputāti trešdien pēc priekšsēdētājā Antonio Tajāni ierosinājuma vienojās klusuma brīdī nogalināta slovāku žurnālista Jāna Kucjaka piemiņai, informēja EP pārstāvniecībā Latvijā.

Tajāni nosodīja netālu no Slovākijas galvaspilsētas Bratislavas izdarīto Kucjaka un viņa dzīvesbiedres Martinas Kušnirovas slepkavību.

"Šis ir nepieņemams uzbrukums preses brīvībai, kas ir viens no mūsu demokrātijas stūrakmeņiem, pastrādāts tikai dažus mēnešus pēc Dafnes Karuanas Galicijas slepkavības," uzsvēra Tajāni.

Sēdes atklāšanā Tajāni skaidroja, ka Kucjaks savu darbu darīja profesionāli un aizrautīgi. Aizdomīgos finanšu darījumos viņš tiecās noskaidrot patiesību neatkarīgi no tā, kā intereses viņš aizskartu, uzsvēra EP priekšsēdētājs.

"Policija uzskata, ka slepkavība veikta, lai izbeigtu viņa pētniecisko darbu," teica Tajāni, uzsverot, ka "nav pieņemams, ka žurnālisti tiek nogalināti sava darba dēļ. Mums jānodrošina preses brīvība un jāpanāk, ka žurnālisti var brīvi strādāt. Es paļaujos, ka Slovākijas varas iestādes atklās patiesību. EP vārdā es apliecinu, ka tāpat kā Karuanas Galicijas lietā mēs neklusēsim, līdz vainīgie tiks sodīti," atzīmēja EP priekšsēdētājs.

Deputāti Kucjaku un Kušnirovu pieminēja ar klusuma brīdi.

Tāpat EP priekšsēdētājs nosodīja teroristiskā grupējuma "Boko Haram" veikto vairāk nekā 100 meiteņu nolaupīšanu Nigērijā. "EP nosoda uzbrukumus un aicina atbrīvot meitenes. Katram bērnam būtu jāvar droši apmeklēt skolu," viņš teica, meiteņu pazušanu nosaucot par starptautisku humanitāru katastrofu. Viņš aicināja uz ciešāku sadarbību ar Eiropas Savienības Āfrikas partneriem, apkarojot terorismu.

Priekšsēdētājs arī informēja deputātus par starpgadījumu Bulgārijā, kurā bija iesaistīta deputāte Ska Kellere un par kura aculiecinieku viņš pats kļuva. Deputāti saņemot noniecinošas piezīmes no Bulgārijas parlamentārieša Valērija Simeonova. Tajāni sacīja, ka ir pateicīgs Bulgārijas valdībai par distancēšanos no Simeonova rīcības, un starpgadījums ir izbeigts.

Kā ziņots, Slovākijā paša mājās noslepkavots pētnieciskais žurnālists Kucjaks, kurš izmeklējis nozīmīgu politiķu saistību ar itāļu mafiju, un viņa līgava, pirmdien pavēstīja amatpersonas. Slepkavība, kā noprotams, varētu būt saistīta ar viņa veikto izmeklēšanu par negodprātīgo uzņēmēju izvairīšanos no nodokļiem.

Kucjaks regulāri rakstījis portālam "Aktuality.sk". Viņš koncentrējies uz valdošajiem sociāldemokrātiem pietuvināto uzņēmēju izvairīšanos no nodokļiem. Uzņēmums "Axel Springer Slovakia", kam pieder "Aktuality.sk", atzina, ka ir "šokēts un sašutis par nežēlīgo uzbrukumu" un solīja sniegt visa veida palīdzību izmeklēšanai.