Pasaulē
2017. gada 7. augusts, 14:01

Krievijā par protesta akciju ukraiņu režisora atbalstam aizturētas "Pussy Riot" dalībnieces

LETA

Krievijas varasiestādes Jakutskā aizturējušas divas pankroka grupas "Pussy Riot" dalībnieces, kas pie vietējā cietuma bija sarīkojušas akciju tur ieslodzījumā turētā ukraiņu režisora Oļeha Sencova atbalstam, pirmdien vēsta tīmekļa izdevums "Mediazona".

Marija Aļohina un Olga Borisova nogādātas policijas iecirknī aizdomās par nesankcionētas akcijas sarīkošanu.

Aļohina un Borisova svētdien uz tilta līdzās cietumam, kurā ieslodzīts ukraiņu režisors, pacēla lielu plakātu ar uzrakstu angļu valodā "Free Sentsov" ("Atbrīvojiet Sencovu").

"Sencova un [Oleksandra] Koļčenko lieta ir viena no svarīgākajām politiskajām lietām mūsu valsts vēsturē," vēlāk paskaidroja Aļohina.

Sencovs tika aizturēts 2014.gada 11.maijā Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", un 2015.gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu, kas viņam jāizcieš stingra režīma kolonijā Jakutskā.

Tiesa atzina, ka Sencovs esot vainīgs mēģinājumos sarīkot terora aktus Krievijas okupētajā Ukrainas pussalā. Pats Sencovs jebkādu savu vainu noliedzis.

Otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda 10 gadu cietumsodu.

Kaut arī nedz Sencovs, nedz Koļčenko nav lūguši piešķirti viņiem Krievijas pilsonību, viņi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi.

Atbalstītāji uzstāj, ka lieta ir safabricēta, bet Eiropas Savienība un ASV pieprasījušas viņus atbrīvot.

Advokāti norāda, ka liecinieki tikuši spīdzināti, lai piespiestu viņus sniegt liecības par Sencova un Koļčenko piedalīšanos Krievijā aizliegtās organizācijas "Labējais sektors" aktivitātēs.