Francijā aizturēti divi vīrieši, kuri tuvāko dienu laikā grasījās sarīkot teroraktu
Pasaulē
2017. gada 18. aprīlis, 20:10

Francijā aizturēti divi vīrieši, kuri tuvāko dienu laikā grasījās sarīkot teroraktu

LETA

Aizdomās par terorakta gatavošanu Marseļā otrdien aizturētas divas personas un kratīšanas laikā atrasti ieroči, sprāgstvielas, kā arī teroristu grupējuma "Islāma valsts" karogs, ziņo izmeklēšanai tuvu stāvoši avoti.

Pēc neapstiprinātām ziņām plānotā terorakta mērķis bijis konservatīvo kandidāts uz Francijas prezidenta amatu Fransuā Fijons.

Francijā 23.aprīlī notiks prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, bet otrā kārta paredzēta 7.maijā.

Aizturētie ir 23 un 29 gadus veci francūži, kas pievērsušies radikāliem uzskatiem, atklāja avoti.

Policijas operācijā Marseļā aiztur divus teroristus

Policijas operācijā Marseļā aizturēja 23 un 29 gadus vecus francūžus, kas pievērsušies radikāliem uzskatiem un grasījās sarīkot uzbrukumu.

gallery icon
34

Francijas iekšlietu ministrs Matiass Fekls sacīja, ka aizdomās turamie gatavojušies sarīkot uzbrukumu tuvāko dienu laikā, bet plašāku informāciju nesniedza.

Tikmēr avoti prezidenta amata kandidātu kampaņās atklāja, ka drošības dienesti viņiem jau pagājušajā nedēļā iedevuši aizdomās turamo attēlus.

foto: AFP/Scanpix/LETA
Policijas izplatītais foto ar aizturētajiem Francijas pilsoņie - Klements B (pa kreisi) un Mehedīns M (pa labi).

Francijas galēji labējā prezidenta amata kandidāte Marina Lepēna sacīja, ka viņas apsargu komandai fotogrāfijas iedotas pagājušajā ceturtdienā. Arī neatkarīgā kandidāta Emanuela Makrona palīgs apstiprināja, ka viņi saņēmuši aizdomās turamo attēlus.

Fijons par iespējamajām briesmām brīdināts piektdien, atklāja kāds viņa komandas loceklis.

Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka Francijas vēlētājus vairāk satrauc tādi jautājumi kā bezdarbs un pirktspēja, nevis terorisms vai drošība, taču analītiķi brīdina, ka tas var strauji mainīties, ja notiks jauni terorakti.

Lepēna centusies pozicionēt sevi kā labāko kandidātu, kas spēs aizstāvēt Franciju pret jauniem uzbrukumiem.

Lepēna un Makrons pašreiz ir vēlēšanu favorīti, taču savas pozīcijas uzlabojuši arī Fijons un galēji kreiso kandidāts Žans Liks Melanšons.

Mediji ziņo, ka Fijona pēdējais mītiņš, kas piektdien notika Monpeljē, bija stingri apsargāts, policijai draudus uztverot ļoti nopietni. Pasākumā, kurā piedalījās aptuveni 4000 cilvēku, apsardze bija tik liela, ka tajā bijis grūti pat iekļūt. Klāt bijuši snaiperi, policijas elites vienības, bruņotas militārpersonas un īpašo uzdevumu vienības.

Tomēr tobrīd pastiprinātie drošības pasākumi bija vairāk saistīti ar bažām par iespējamo uzbrukumu Lieldienu laikā, nevis konkrētu uzbrukumu Fijona mītiņam Monpeljē, laikrakstam "L'Express" sacīja kāds avots policijā.

Fijona palīgs pastāstīja, ka sākotnējā informācija par uzbrukumu, ko plānojuši divi otrdien aizturētie vīrieši, saņemta no britu izlūkdienestiem.

Policija atklāja, ka kratīšanas laikā atrasta fotogrāfija, kurā viens no aizdomās turamajiem redzams pie "Islāma valsts" karoga, turot rokās ieroci un laikrakstu "Le Monde" numuru, kura pirmajā lapā publicēta Fijona fotogrāfija.

Pretterorisma policija ir paaugstinājusi risku līmeni, ar ko jāsakaras Fijonam. Četru punktu skalā, kur viens nozīmē augstāko brīdinājumu, tas tagad novērtēts uz divi, ziņoja "France TV Info".

Tomēr fakts, ka policija iedevusi aizdomās turamo fotogrāfijas arī Lepēnai un Makronam nozīmē, ka likumsargi vai nu nebija pārliecināti par iespējamo mērķi vai arī nodrošinājās pret visiem gadījumiem.

Kādēļ aizdomās turamie, kas ir no Francijas ziemeļiem, atradās Marseļā, nav zināms. Lepēnai tur trešdien paredzēts mītiņš.

Fekls uzsvēra, ka tiks darīts viss iespējamais, lai garantētu drošību vēlēšanu periodā.

Francija dzīvo pastiprinātas trauksmes apstākļos kopš teroraktiem Parīzē un Nicā, un nesenie uzbrukumi Stokholmā un Londonā ir tikai pastiprinājuši bažas.

Varasiestādes sevišķi nobažījušās, ka islāma ekstrēmisti mēģinās uzbrukt prezidenta vēlēšanu dienās, tādēļ tiks piesaistīti plaši policijas spēki.