Apcietināts par Stokholmas teroraktu aizdomās turētais vīrietis
Vakar Zviedrijas policija publiskoja kāda vīrieša attēlu, kuru meklē kā aizdomās turamo teroraktā. Naktī viņš ir notverts.
Pasaulē
2017. gada 8. aprīlis, 08:06

Apcietināts par Stokholmas teroraktu aizdomās turētais vīrietis

LETA

(Papildināta 15:01) Zviedrijā sestdienas rītā tika apcietināts vīrietis par "terorisma noziegumu" vairākas stundas pēc piektdien Stokholmā sarīkotā uzbrukuma, kurā nogalināti četri cilvēki, paziņoja prokuratūra.

Vīrietis tika apcietināts "aizdomās par terorisma noziegumu, izdarot slepkavību," sacīja Zviedrijas Prokuratūras pārvaldes komunikāciju direktore Karina Rozandere.

Terorakts Stokholmas centrā

gallery icon
37

Zviedrijas policija sestdien paziņojusi, ka vīrietis, kas ticis aizturēts "aizdomās par teroristisku noziegumu", varētu būt tā persona, kas atradās pie stūres kravas automašīnai, kura dienu iepriekš tika ietriekta vienā no Stokholmas lielveikaliem.

Zviedrijas ģenerālprokurora vietnieks Hanss Īrmans sestdien apstiprinājis, ka aizdomās par dienu iepriekš pastrādāto teroraktu aizturēts 39 gadus vecs Uzbekistānas pilsonis.

Preses konferencē Īrmans tomēr atteicās apstiprināt, ka aizturētais sociālajos medijos būtu paudis atbalstu teroristiskajam grupējumam "Islāma valsts" vai citiem islāma ekstrēmistu grupējumiem.

Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka aizdomās turamā mobilais tālrunis un viņa sociālo mediju konti joprojām tiek pārbaudīti.

"Mums ir aizdomas, ka aizturētais vīrietis ir nozieguma pastrādātājs," aģentūrai AFP sacīja Stokholmas policijas pārstāvis Lāšs Bistrēms.

Viņš piebilda, ka šajā lietā pagaidām ir tikai viena aizturētā persona.

Kasjauns.lv jau ziņoja, ka piektdien tika aizturēts 39 gadus vecs Uzbekistānas pilsonis, kas pēc izskata atbildis policijas publiskotajam aizdomās turamā attēlam.

Zviedrijas Drošības policija ("Säpo") atzinusi, ka tas bijis apzināti sarīkots uzbrukums.

Tomēr atbildību par teroraktu līdz šim neviens vēl nav uzņēmies.

Tikmēr Zviedrijas sabiedriskā televīzija SVT, atsaucies uz vārdā neminētiem avotiem, vēsta, ka uzbrukumā izmantotajā automašīnā esot atrasts pašizgatavots spridzeklis.

Spridzeklis esot bijis ievietots somā, taču brīdī, kad automašīna ietriecās lielveikala ēkā, tas nav eksplodējis.

Bistrēms šīs ziņas atteicās apstiprināt.

Laikraksts "Aftonbladet" iepriekš vēstīja, ka aizturētais ir 39 gadus vecs Uzbekistānas pilsonis, kurš esot teroristiskā grupējuma “Islāma valsts” atbalstītājs, ko policija arī atteikusies apstiprināt.

Aizdomās turamais tika aizturēts piektdienas vakarā Meštā, kas atrodas uz Ziemeļiem no Stokholmas.

"Aftonbladet" ziņoja, ka aizturētais esot jau uzņēmies atbildību par uzbrukumu.

Tajā pašā laikā iepriekš policija pavēstīja, ka aizturētais līdzinoties vīrietim, kas redzams piektdienas vakarā izplatītajā iespējamā noziedznieka fotogrāfijā.

Policija arī atzinusi, ka aizturētais vīrietis iepriekš "rīkojies aizdomīgi".

Sestdien Zviedrijā karogi ir nolaisti pusmastā un Stokholmas mērijā iespējams atstāt ierakstus līdzjūtību grāmatā.

Tikmēr lielākā daļa Karalienes ielas (Drottninggatan), uz kuras notika piektdienas terorakts, joprojām ir slēgta, un ļaudis pie policijas aizžogojumiem noliek ziedus.

Neskatoties uz piektdienas uzbrukumu, Zviedrijas terorisma trauksmes līmenis saglabāts trešajā pakāpē. Pastāvošajā piecu pakāpju skalā tas nozīmē, ka pastāv paaugstināti terorisma draudi un iespējams uzbrukums.