foto: Reuters/Scanpix/LETA
Eiropas Savienības ārlietu ministri neredz Asadam nākotni Sīrijā
ES uzskata, ka pēc pilsoņkara prezidentam Bašaram al Asadam Sīrijā nav nākotnes.
Pasaulē
2017. gada 3. aprīlis, 19:13

Eiropas Savienības ārlietu ministri neredz Asadam nākotni Sīrijā

LETA

Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam nav nākotnes Sīrijā pēc pilsoņkara, bet viņa likteni izlems sīriešu tauta, pirmdien paziņojuši Eiropas Savienības (ES) ārlietu ministri.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

ES un ASV konsekventi pieprasījušas Asada atkāpšanos jebkura miera līguma ietvaros, taču pagājušajā nedēļā Vašingtona lika noprast, ka vairs nekoncentrēsies uz Asada jautājumu, bet plašāku cīņu pret tādiem teroristu grupējumiem kā "Islāma valsts".

Jautāta, ko tas nozīmē ES politikai, bloka augstā pārstāve ārlietās un drošības politikas jautājumos Federika Mogerīni sacīja, ka, viņasprāt, būtu neiespējami atgriezties pie "status quo" Sīrijā.

Pēc septiņus gadus ilga kara "šķiet pilnīgi nereālistiski domāt, ka nākotne Sīrijā būs tāda pati, kāda bija pagātne," sacīja Mogerīni, ierodoties uz ES ārlietu ministru tikšanos Luksemburgā.

"Bet tas jāizlemj sīriešiem, tas ir skaidrs," paziņoja Mogerīni, piebilstot, ka ES atbalstīs jebkuru risinājumu, kas būs pieņemams visiem sīriešiem.

ES ārlietu ministri vēlāk paziņojumā uzsvēra, ka Sīrijā nav iespējams ilgstošs miers esošā režīma apstākļos.

Paziņojumā norādīts, ka aptuveni 13,5 miljoniem cilvēku Sīrijā pašreiz nepieciešama humānā palīdzība un aptuveni pieci miljoni cilvēku ir devušies bēgļu gaitās uz kaimiņvalstīm.

Mogerīni otrdien piedalīsies ar ANO līdzdalību noorganizētā konferencē par humāno situāciju Sīrijā pēc kara, kas laupījis dzīvību jau vairāk nekā 320 000 cilvēku.

Mogerīni uzsvēra, ka tā ir daļa no centieniem pienācīgi sagatavoties kara beigām.

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels sacīja, ka, viņaprāt, ASV pozīcija noteikti ir daudz reālistiskāka, jo pieprasīt Asada atkāpšanos jau no paša sākuma noteikti novestu pie strupceļa.

"Bet ir viena lieta, kas nevar notikt - diktators, kas pastrādājis briesmīgus noziegumus reģionā, nevar palikt neskarts," viņš piebilda.

ANO miera sarunām būtu jāturpinās ar mērķi izstrādāt jaunu konstitūciju, sarīkot vēlēšanas un izveidot jaunu un demokrātisku valdību, paziņoja Gabriels.

"To nedrīkst atmest vai pakārtot konfliktam ar "Islāma valsti"," viņš piebilda.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Francijas ārlietu ministrs Žans Marks Ero tikmēr pauda viedokli, ka nepieciešama patiesa politiska pāreja uz jaunu Sīriju.

"Francija ne mirkli netic, ka šo jauno Sīriju var vadīt Asads," uzsvēra Ero.