Fotoreportāža no kosmosa
2009. gada 20. maijs, 11:02

Fotoreportāža no kosmosa

Jauns.lv

Teleskops "Hubble" pēc remonta palaists orbītā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Orbitālais teleskops "Hubble" otrdien pēc remonta atkal tika palaists Zemes orbītā, paziņoja ASV aeronautikas un kosmosa pārvalde (NASA).

Izmantojot kosmoplāna "Atlantis" robotroku, "Hubble" tika izcelts no "Atlantis" kravas nodalījuma un palaists orbītā. 13 tonnu smagais teleskops līdzīgi tika satverts un ievilkts kosmoplāna kravas nodalījumā 13.maijā. Remonta laikā astronauti teleskopam uzstādīja jaunas kameras, baterijas un žiroskopus, kā arī salaboja divus sabojājušos zinātniskos instrumentus.

Iecerēts, ka pēc remonta "Hubble" varēs darboties vēl piecus gadus. Domājams, ka šī būs pēdējā reize, kad "Hubble" tiks labots, jo ASV gatavojas pārtraukt izmantot savu novecojušo vairākkārt izmantojamo kosmosa kuģu floti."Atlantis", kura apkalpē ir septiņi amerikāņu astronauti, 11.maijā tika palaists no kosmodroma Kanaveralas zemesragā Floridas štatā, lai tā apkalpe veiktu "Hubble" remontu. Paredzēts, ka "Atlantis" nolaidīsies Kanaveralā piektdien.

"Hubble" 1990.gadā tika palaists no kosmosa kuģa "Discovery".

Tūkstošiem zinātnieku visā pasaulē izmanto šo orbitālo teleskopu, kas tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem astronomiskajiem instrumentiem un ir fundamentāli mainījis zināšanas par Visumu. Ar "Hubble" palīdzību ir fiksēta zvaigžņu rašanās un izzušana, konstatētas planētas ārpus Saules sistēmas un filmēts Piena ceļš un citas galaktikas.

BNS