Pasaulē
2009. gada 1. oktobris, 12:04

400 turīgākie amerikāņi gada laikā zaudējuši 300 miljardus ASV dolāru

Jauns.lv

400 turīgākie amerikāņi gada laikā kopā zaudējuši 300 miljardus ASV dolāru (144 miljardus latu), jo globālās ekonomikas krīzes dēļ samazinājies kompāniju kapitāls un kritums piemeklējis nekustamo īpašumu tirgus, liecina ikgadējais 400 bagātāko amerikāņu saraksts, kuru publicēja žurnāls "Forbes".

400 bagātāko amerikāņu mantas kopējais apjoms 12 mēnešos ir samazinājies no 1,57 triljoniem dolāru līdz 1,27 triljoniem dolāru.

Vislielākais zaudētājs izrādījies investors Vorens Bafets, kura manta sarukusi no 50 miljardiem dolāru līdz 40 miljardiem dolāru, krītoties viņa firmas "Berkshire Hathaway" akciju cenām. Bafets gan šogad, gan pērn ir šī saraksta otrajā vietā.

Pirmo vietu sarakstā vēl arvien saglabā datorprogrammatūras kompānijas "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss, tomēr viņa bagātība gada laikā samazinājusies no 57 miljardiem dolāru līdz 50 miljardiem dolāru.

Trešajā vietā sarakstā vēl arvien ir datorprogrammatūras kompānijas "Oracle" vadītājs Lerijs Elisons, kura manta gan šogad, gan pērn ir 27 miljardi dolāru. Bagātāko amerikāņu pirmajā desmitā Elisons ir vienīgais, kurš nav cietis būtiskus zaudējumus.

Ceturto, piekto, sesto un septīto vietu vēl arvien ieņem veikalu tīkla "Wal Mart" īpašnieki Voltoni. Kristija Voltone un viņas ģimene ir ceturtajā vietā ar 21,5 miljardiem dolāru, bet pērn bija septītajā vietā ar 23,2 miljardiem dolāru. Piektajā vietā ir Džims Voltons ar 19,6 miljardiem dolāru, kurš pērn bija ceturtajā vietā ar 23,4 miljardiem dolāru. Alise Voltone saglabā sesto vietu ar 19,3 miljardiem dolāru šogad un 23,2 miljardiem dolāru pērn. Robsons Voltons ar 19 miljardiem dolāru noslīdējis uz septīto vietu no piektās vietas ar 23,3 miljardiem dolāru pirms gada. Astoto pozīciju sarakstā saglabā Ņujorkas mērs un mediju magnāts Maikls Blūmbergs ar 17,5 miljardiem dolāru šogad un 20 miljardiem dolāru pērn. Devītajā un desmitajā vietā vēl arvien ir daudznozaru korporācijas "Koch Industries" īpašnieki Čārlzs Kouks un Deivids Kouks. Čārlza Kouka bagātība gada laikā sarukusi no 19 miljardiem dolāru līdz 16 miljardiem dolāru, tāpat kā Deividam Koukam.

BNS, Foto: Bulls Press