Pasaulē
2009. gada 10. novembris, 16:24

Mediju magnāts Mērdoks apsūdz "Google" ziņu materiālu zagšanā

Jauns.lv

Austrāliešu mediju magnāts un kompānijas "News Corp." vadītājs Ruperts Mērdoks asi vērsies pret pasaulē populārāko interneta meklētāju "Google", apsūdzot to ziņu materiālu zagšanā un piedraudot, ka bloķēs meklētajam iespēju piekļūt rakstiem, kuri publicēti "News Corp." piederošajos interneta izdevumos.

 "Meklētāji vienkārši nozog mūsu ziņu materiālus, viņi vienkārši tos pievāc, neko nemaksājot. Tas attiecas uz "Google", "Microsoft" [meklētāju "Yahoo!"] un "Ask.com", " intervijā telekanālam "Sky News" sacīja Mērdoks.

Pēc viņa teiktā, nedrīkstēja pieļaut, ka meklētāji bez maksas piekļūst [interneta izdevumu] publikācijām. "[Taču mēs laikam] bijām aizmiguši, [ka to nesapratām]," norādīja Mērdoks, piedraudot, ka jau tuvākajā laikā aizliegs indeksēt "News Corp." vietņu saturu "Google" meklētājā.

"Lai izdotu labus laikrakstus ar labu saturu, mums ir jātērē liela nauda," skaidroja 78 gadus vecais mediju magnāts.

Vasarā pret "Google" asi vērsās arī "News Corp." piederošās ziņu aģentūras "Dow Jones" šefs Less Hintons, nodēvējot meklētāju par digitālo vampīru, kas "izsūc asinis" no laikrakstu biznesa.

Mērdoks, kam Latvijā pieder telekanāli LNT un TV5, iepriekš norādīja, ka laikraksti, kuru biznesu ir negatīvi ietekmējuši rūkošie reklāmas apmēri drukātajās versijās, vairs nevarēs atļauties bez maksas piedāvāt savus materiālus internetā un tiem būs jāievieš maksas pakalpojumi.

Viņš informēja, ka līdz nākamā gada vidum koncernā "News Corp." ietilpstošo laikrakstu, tostarp "New York Post" un "Times", lasīšana globālajā tīklā vairs nebūšot iespējama bez maksas. Taču pagājušajā nedēļā Mērdoks atzina, šā plāna īstenošanās līdz minētajam termiņam ir maz ticama, jo esot jāpaveic milzīgs darbs "News Corp." interneta vietnēs un jāpanāk atbilstošas vienošanās ar citām mediju kompānijām.

Pašlaik maksu par visu savu publikāciju lasīšanu internetā prasa tikai "News Corp." piederošais izdevums "Wall Street Journal".

Vairāku laikrakstu īpašnieki jau vairrākkārt pauduši neapmierinātību ar to, ka kompānijas "Google" izstrādātā ziņu vietnē "GoogleNews" ir saites uz šo laikrakstu materiāliem, taču laikraksti par to izmantošanu nesaņem nekādu atlīdzību.

"Google" ir pasaulē visvairāk izmantotais interneta meklētājs ar 54% tirgus daļu.

BNS