Pasaulē
2009. gada 16. novembris, 10:24

Palestīnieši lūgs ANO atzīt viņu valsti

Jauns.lv

Palestīnieši gatavojas lūgt ANO Drošības padomi atzīt viņu neatkarību, svētdien paziņoja palestīniešu delegācijas vadītājs miera sarunās Sāebs Erekāts, pieaugot vilšanās sajūtai par strupceļā nonākušo miera procesu.

"Mēs esam pieņēmuši lēmumu lūgt ANO Drošības padomi atzīt neatkarīgu palestīniešu valsti ar Jeruzalemi kā tās galvaspilsētu 1967.gada robežās," aģentūrai AFP teica Erekāts.

"Mēs lūgsim ES valstu, Krievijas un citu valstu atbalstu" šim pasākumam," viņš teica.

Palestīniešos pieaug vilšanās sajūta par līdz šim neefektīvajiem ASV pūliņiem panākt miera sarunu atsākšanos ar Izraēlu, kuras tika pārtrauktas Gazas kara laikā šā gada sākumā.

Erekāta izteikumos minētas vairākas iespējas, kuras palestīnieši brīdinājuši, ka var izmantot, ja Tuvo Austrumu miera process neizies no strupceļa.

Citu iespēju vidū ir vienpusēja neatkarības pasludināšana, lūgums ANO noteikt viņiem solītās valsts galīgās robežas, palestīniešu pašpārvaldes atlaišana un vienlīdzīgu tiesību nodrošināšana Izraēlas sastāvā.

Taču Izraēlas ministri svētdien brīdināja palestīniešus nespert vienpusējus soļus valstiskuma virzienā. "Vienpusēji soļi nenovedīs pie rezultātiem, kādus mēs ceram sasniegt," pirms iknedēļas kabineta sēdes žurnālistiem teica vicepremjers Silvans Šaloms. "Vienīgajam rezultātam jābūt tiešām sarunām."

Radikālais infrastruktūras ministrs Uzi Landau teica, ka gadījumā, ja palestīnieši spers vienpusējus soļus, Izraēlas armijai būs no jauna jāieņem pašlaik palestīniešu kontrolētās teritorijas okupētajā Jordānas upes rietumkrastā.

"Tā ir naidīga iniciatīva, kuras mērķis ir likvidēt jebkādas iespējas risināt miera sarunas. Ja viņi izvēlēsies vienpusēju neatkarības pasludināšanu, tai jāseko mūsu kontroles paplašināšanai "C" teritorijās," sacīja Landau.

Kā izteicās diasporas ministrs Juli Ēdelšteins, šāds ierosinājums "liecina, ka dažu palestīniešu līderu vidū joprojām dominē uzskats, ka panākumus var gūt ar kareivīgumu un teroru".

"Ceru, ka starptautiskā sabiedrība nesadarbosies un liks skaidri saprast, ka vienīgā pieeja ir tiešas sarunas," viņš teica aģentūrai AFP.

LETA


Tēmas