Pasaulē
2009. gada 24. novembris, 17:16

Visā Lietuvā izsludināta gripas epidēmija

Jauns.lv

Strauji pieaugot saslimstībai ar gripu, otrdien visā Lietuvā izsludināta šīs slimības epidēmija. Kā pēc valdības ārkārtējo situāciju komisijas sēdes paziņojis iekšlietu ministrs Raimunds Palaitis, tas gan nenozīmē ārkārtējās situācijas izziņošanu.

Epidēmijas laikā valstī būtu jāierobežo masu pasākumu rīkošana, jāpārtrauc mācības skolās un jāvienkāršo slimības lapu izsniegšanas kārtība.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem gripas epidēmiju šobrīd izsludinājušas jau 38 no 60 Lietuvas pašvaldībām.

Pēc mediķu teiktā, 95% visu izmeklēto gripas pacientu noteikta tā dēvētā cūku gripa.

Jau ziņots, ka slimība līdz šim prasījusi divu Lietuvas iedzīvotāju dzīvības - pagājušajā trešdienā no bakteriālām komplikācijām miris 14 gadus vecs pacients, kas ārstēts Kauņas slimnīcā, bet pirmdienas rītā - kāds 40 gadus vecs Visaginas iedzīvotājs.

Kopumā nedēļas laikā ar gripu saslimuši 26 000 Lietuvas iedzīvotāju. Pagājušajā nedēļā slimnīcās gripa tika ārstēta 400 cilvēkiem. Divu pacientu stāvoklis šobrīd ir smags, bet slimnīcu reanimācijas nodaļās atrodas aptuveni 40 cilvēki.

Pērn sezonālās gripas epidēmija bija izsludināta tikai vienā pašvaldībā - Kauņas pilsētā, bet iepriekšējos gados šie skaitļi stipri svārstījušies - 2007./2008.gada sezonā epidēmija reģistrēta deviņās pašvaldībās, 2006./2007.gada ziemā - 27, bet vēl gadu pirms tam - pat 40 pašvaldībās.


LETA