Pasaulē
2009. gada 4. decembrī, 11:24

Bavārijas pretsmēķēšanas aktīvisti panāk referenduma izsludināšanu

Jauns.lv

Aktīvisti, kuri organizējuši kampaņu ar mērķi panākt referenduma izsludināšanu, lai padarītu stingrākus Bavārijas smēķēšanas ierobežojumus, ceturtdien svinēja pirmo uzvaru, jo sākotnējie rezultāti liecina, ka viņiem zem savas petīcijas izdevies savākt nepieciešamo parakstu skaitu.

Bavārijas pretsmēķēšanas aktīvisti panāk referendu...

"Mēs joprojām sēžam vienā no Bavārijas restorāniem un turpinām ar neticību raudzīties uz skaitļiem," interneta izdevumam "The Local" sacīja kampaņas pārstāve Zofija Langmeiere. "Mēs esam vienkārši neticami laimīgi. Kāds iepriekšējā vakarā izteicās, ka tās ir tās pašas izjūtas, kas [futbola] pasaules kausā."

Lai Vācijas federālajā zemē izsludinātu referendumu, attiecīgo petīciju jāparaksta vismaz desmit procentiem balsstiesīgo iedzīvotāju. Bavārijas gadījumā tas nozīmē, ka jāsavāc 940 000 parakstu. Kā liecina ceturtdienas rītā publiskotie sākotnējie rezultāti, pretsmēķēšanas kampaņas aktīvistiem izdevies nepieciešamo parakstu skaitu pārsniegt par 350 000. Tas nozīmē, ka petīciju parakstījuši gandrīz 14% bavāriešu.

Īpaša aktivitāte parakstu vākšanas kampaņā bija vērojama pēdējās dienās, un trešdienas vakarā daudzviet Bavārijā pie parakstu vākšanas vietām veidojās rindas.

"Šādu balsojumu pēdējās divas dienas vienmēr ir visintensīvākās," norāda Langmeiere. "Minhenes centrā rinda sniedzās no mērijas ieejas līdz pat Marijas laukuma dzelzceļa stacijai kvartālu tālāk."

Kampaņu uzsāka Ekoloģiskā demokrātiskā partija (OeDP), un to atbalstīja arī sociāldemokrāti (SPD) un zaļie, kā arī dažādas vides aizstāvju un sporta organizācijas. Aktīvistu mērķis ir padarīt stingrākus liberālos smēķēšanas ierobežojumus, kas stājās spēkā 1.augustā.

Šobrīd spēkā esošie noteikumi atļauj apmeklētājiem smēķēt krogos, kuru platība nepārsniedz 75 kvadrātmetrus, kā arī atsevišķi nodalītās smēķētāju zonās restorānos un alus teltīs.

Lai gan Bavārijas liberālo pieeju asi kritizē smēķēšanas pretinieki, daudzi federālās zemes iedzīvotāji iestājas par pilnīgu ierobežojumu atcelšanu. Tomēr, kā liecina parakstu kampaņas rezultāti, ir pietiekami daudz arī to, kuri vēlas, lai Bavārija atgrieztos pie ierobežojumu sākotnējās, stingrākās versijas, kas paredzēja pilnīgu smēķēšanas aizliegumu sabiedriskās vietās.

Oficiālie paraktu vākšanas rezultāti tiks publicēti 21.decembrī. Tad zemes parlamentam būs jāizšķiras, vai apstiprināt jaunus noteikumus, vai arī jautājumu nodot izlemšanai referendumā. Vairums analītiķu uzskata, ka tiks izsludināta tautas nobalsošana.

Tikmēr Bavārijas Krogu kultūras aizsardzības apvienība (VEBWK), kas cīnījās pret smēķēšanas pretinieku iniciatīvu, paudusi vilšanos par parakstu vākšanas rezultātiem.

"Tagad draud sabiedrības šķelšanās," radiostacijai "Antenne Bayern" sacīja VEBWK vadītājs Francs Bergmillers, paužot to daudzo bavāriešu viedokli, kuri uzskata, ka smēķēšana ir vienas no cilvēka pamattiesībām un neatņemama Vācijas dienvidu reģiona kultūras sastāvdaļa.

Langmeiere gan to noliedz.

"Esmu dziļi pārliecināta, ka tas nenotiks," sacīja aktīviste, piebilstot, ka petīciju esot parakstījuši arī daudzi smēķētāji. "Mēs visi to pieredzējām savā draugu lokā. Daži ir smēķētāji, un par to tika diskutēts, taču neviens no mums nevar apstiprināt to, ka tas būtu šķeļošs faktors."

Iniciatīvas atbalstītāji drīzumā gatavojas pulcēties, lai apspriestu savus turpmākos soļus cīņā pret smēķēšanu Bavārijā.

"Pagaidām mēs neesam pārliecināti, kāda būs mūsu jaunā stratēģija. Šodien mēs nolēmām, ka vispirms svinēsim," sacīja Langmeiere.

Vairumā Vācijas federālo zemju smēķēšana bāros un restorānos tika aizliegta no 2008.gada 1.janvāra. Taču daudzās federālajās zemēs tika pieļauti dažādi izņēmumi, tādējādi mīkstinot nacionālā līmenī iecerētos ierobežojumus.

LETA

Tēmas