Pasaulē
2009. gada 4. decembris, 21:15

Šveicē kinorežisors Polaņskis cietumu nomaina pret mājas arestu

Jauns.lv

Šveices Tieslietu ministrija paziņojusi, ka kinorežisoram Oskara balvas laureātam Romānam Polaņskim, kura izdošanu saistībā ar apsūdzībām par nepilngadīgās izvarošanu pieprasa ASV, piektdien apcietinājums cietumā nomainīts pret mājas arestu.

 76 gadus vecais Polaņskis nogādāts savā īpašumā Alpu kūrortā Gštādā, kur ir ierīkota elektroniskās novērošanas sistēma. Režisoram būs pastāvīgi jāvalkā elektroniskā aproce.

Mājā Gštādā Polaņski sagaidīja sieva, meita un dēls.

Šveices Federālā krimināltiesa 25.novembrī nolēma atbrīvot Polaņski no apcietinājuma pret 4,5 miljonu Šveices franku (aptuveni 2,1 miljona latu) drošības naudu, kamēr tiks pieņemts lēmums, vai viņš tiks izdots tiesāšanai ASV, kur viņu apsūdz par mazgadīgas meitenes izvarošanu. Federālā krimināltiesa Bellinconā nolēma, ka Polaņskim jāatrodas mājas arestā viņa mājā Šveices slēpošanas kūrortā Gštādā un jānēsā elektroniskā aproce, ar kuras palīdzību iespējams noteikt viņa atrašanās vietu.

Jau vēstīts, ka 26.septembrī Šveicē saskaņā ar pirms 31 gada ASV izsniegtu orderi policija Cīrihes lidostā aizturēja Polaņski, kuru Savienotajās Valstīs apsūdz par seksuālām attiecībām ar mazgadīgu meiteni.

Polaņskis, kurš ir Francijas un Polijas dubultpilsonis, bija ieradās Šveicē, lai saņemtu Cīrihes kinofestivāla balvu par mūža sasniegumiem kinomākslā.

1978.gadā Polaņskis atstāja ASV pirms sprieduma pasludināšanas lietā, kurā viņam bija izvirzītas apsūdzības par seksuālām attiecībām ar 13 gadus vecu meiteni, kurai viņš arī bija devis šampanieti un nomierinošu medikamentu metakvalonu. Tas noticis aktiera Džeka Nikolsona mājās Holivudā, kad Nikolsona prombūtnes laikā Polaņskis meiteni fotografējis kā modeli Francijas žurnālam "Vogue".

Polaņskis apgalvo, ka meitene bijusi seksuāli pieredzējusi un seksuālās attiecībās stājusies brīvprātīgi. Lieta tika uzsākta pēc meitenes vecāku sūdzības policijai. Polaņskis tiesā savu vainu bija atzinis. Pēc tam, kad režisors bija aizbraucis no ASV, Savienotās Valstis izdeva starptautisku Polaņska aizturēšanas orderi, un Polaņskis izvairījās apmeklēt valstis, kuras varētu viņu izdot ASV.

Samanta Geimere, kura ir cietusī šajā lietā, paziņojusi, ka neuzskata, ka Polaņskis būtu jātiesā. Viņa civilprāvā jau ir ieguvusi finansiālu kompensāciju no Polaņska, kuras lielums netiek atklāts.

Polaņskis, kurš ir dzimis un pastāvīgi dzīvo Francijā, taču bērnību pavadījis un karjeru kino sācis Polijā, ir devis ievērojamu ieguldījumu kinomākslā, režisējot tādas filmas kā "Chinatown", "Rozmarijas bērns", "Tesa", "Pianists" un citas.

1943.gadā Polaņskis, kurš ir ebreju izcelsmes, izbēga no Varšavas geto. Viņa vecāki tika nosūtīti uz koncentrācija nometnēm, kur māte tika nogalināta, bet tēvs izdzīvoja.

BNS