Polijas tauta atvadās no prezidenta. Foto
Pasaulē
2010. gada 18. aprīlis, 19:02

Polijas tauta atvadās no prezidenta. Foto

Jauns.lv

Polijas otrajā lielākajā pilsētā Krakovā svētdien notika pagājušajā nedēļā aviokatastrofā bojāgājušā valsts prezidenta Leha Kačiņska un viņa sievas Marijas bēres.

Sākoties oficiālajai bēru misei pulksten 14 (15 pēc Latvijas laika), atskanēja sirēnas un zvanīja baznīcu zvani.

Bēru mise notika Sv. Marijas bazilikā Krakovā, uz kuru tika atvests bojāgājušais prezidents ar dzīvesbiedri.

Bazilikā atradās oficiālie bēru viesi, bet ārpus tās palikušie sērotāji varēja sekot dievkalpojuma gaitai uz lieliem ekrāniem.

Pēc bēru mises Kačiņsku pāra zārki uz lielgabalu lafetēm tika aizvesti uz Krakovas Vavela katedrāles kapsētu, kur atdusas Polijas monarhi, bijušie valsts līderi un citas slavenas personas. Kapsētā notika apbedīšanas ceremonija un tika izšauta 21 lielgabala zalve.

Kačiņski tika guldīti sarkofāgā, kas atrodas blakus ievērojamā Polijas neatkarības cīnītāja Juzefa Pilsudska kapavietai.

Uz bērēm bija ieradušies Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers un citu ārvalstu līderi. Tomēr Īslandes vulkāna pelnu radīto Eiropas aviosatiksmes traucējumu dēļ ierašanos uz bērēm bija atcēlušas vismaz 32 no 97 ārvalstu delegācijām.

Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs un Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs ieradās uz Kačiņska bērēm ar lidmašīnu. Ukrainu bērēs pārstāvēja arī degvielas un enerģētikas ministrs Jurijs Boiko, ārlietu ministrs Konstantīns Griščenko, eksprezidents Viktors Juščenko un ekspremjere Jūlija Timošenko.

Citu Polijai tuvāko valstu līderi ieradās uz bērēm ar autotransportu vai vilcieniem. Starp viņiem ir Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Igaunijas premjers Andruss Ansips, Čehijas prezidents Vāclavs Klauss un premjers Jans Fišers, Rumānijas prezidents Trajans Besesku, Slovākijas prezidents Ivans Gašparovičs un premjers Roberts Fico, Slovēnijas prezidents Danilo Turks, Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs, Ungārijas prezidents Lāslo Šojoms un premjers Gordons Bajnai, Vācijas prezidents Horsts Kēlers un ārlietu ministrs Gvido Vestervelle.

Vairāku valstu līderi Īslandes vulkāna izvirduma pelnu radīto Eiropas aviosatiksmes traucējumu dēļ atcēla plānoto ierašanos uz Kačiņska bērēm. Starp šiem politiķiem ir ASV prezidents Baraks Obama ar dzīvesbiedri Mišelu, Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, Vācijas kanclere Angela Merkele, Francijas prezidents Nikolā Sarkozī, Itālijas premjerministrs Silvio Berluskoni, Monako firsts Albērs II, Lielbritānijas troņmantnieks princis Čārlzs un ārlietu ministrs Deivids Milibends, Īrijas prezidente Mērija Makalīsa, Jaunzēlandes ģenerālgubernators Anands Satjanands, Kanādas premjerministrs Stīvens Hārpers, Spānijas karalis Huans Karloss un premjerministrs Hosē Luiss Rodrigess-Sapatero, Zviedrijas karalis Karls XVI Gustafs un ārlietu ministrs Karls Bilts, Somijas prezidente Tarja Halonena, Dānijas karaliene Margrēte, Īslandes prezidents Olafurs Ragnars Grimsons, Austrijas prezidents Heincs Fišers, Bulgārijas prezidents Georgi Parvanovs, Grieķijas premjers Georgs Papandreu, Horvātijas prezidents Ivo Josipovičs, Maķedonijas prezidents Džordže Ivanovs, Serbijas prezidents Boriss Tadičs, Šveices prezidente Dorisa Leitharde, Turcijas prezidents Abdullahs Gils, Dienvidkorejas premjerministrs Čungs Unčans, Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu.

Polijas prezidents Lehs Kačiņskis, viņa sieva Marija un vēl 94 cilvēki, tostarp Polijas bruņoto spēku vadība un citas augstas amatpersonas, 9.aprīlī gāja bojā pasažieru lidmašīnas katastrofā Krievijā netālu no Smoļenskas. Aviolainerī atradās 88 cilvēku liela Polijas amatpersonu delegācija, kas devās uz ikgadējo Katiņā nogalināto Polijas armijas virsnieku piemiņas pasākumu, kā arī astoņi apkalpes locekļi.

Kasjauns.lv/BNS