Publiskots 400 visbagātāko amerikāņu saraksts
Pasaulē
2010. gada 23. septembris, 11:58

Publiskots 400 visbagātāko amerikāņu saraksts

Jauns.lv

Četrsimt visbagātāko amerikāņu gada laikā kļuvuši par 8% bagātāki, bet viņu kopējais kapitāls sasniedzis 1,37 triljonus dolāru (724,7 miljardus latu), kaut gan tas ir mazāk par iepriekšējo rekordu - 1,57 triljoniem dolāru, kas tika sasniegts 2008.gadā, trešdien vēstīja žurnāls "Forbes".

­

Vairāk nekā puse "Forbes" reitingā minēto cilvēku gada laikā palielinājuši savu bagātību.

Visbagātākā amerikāņa titulu joprojām saglabā korporācijas "Microsoft" dibinātājs Bils Geitss. Salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu viņa bagātība palielinājās par četriem miljardiem un sasniedza 54 miljardus dolāru. Šī summa tuvojas Geitsa bagātības pirmskrīzes līmenim - 59 miljardiem dolāru.

"Microsoft" dibinātājs septiņpadsmito reizi pēc kārtas ieņem pirmo vietu ASV miljardieru sarakstā. Turklāt viņa ziedojumi labdarībai veido aptuveni 30 miljardus dolāru, kas padara viņu par visdāsnāko mūsu planētas sponsoru.

Tāpat kā pagājušajā gadā, otro vietu "Forbes" reitingā ieņem investors Vorens Bafets, kura kapitāls palielinājās par pieciem miljardiem un sasniedza 44 miljardus dolāru.

Lorensam Elisonam izdevies saglabāt savu bagātību iepriekšējā līmenī un ierindoties reitinga trešajā vietā. Viņa aktīvi sasniedza 27 miljardus dolāru.

Ikgadējā 400 visbagātāko ASV iedzīvotāju reitinga pirmajā desmitniekā ir arī Voltonu un Koču ģimeņu pārstāvji, bet to noslēdz Ņujorkas mērs Maikls Blūmbergs.

Absolūtā naudas izteiksmē par uzvarētāju šajā neoficiālajā miljardieru sacensībā kļuvis spēļu biznesa karalis Šeldons Adelsons. Lasvegasas lielākais akcionārs palielinājis savu kapitālu par 5,7 miljardiem dolāru un ar 14,7 miljardiem ierindojies reitinga 13.vietā.

Procentuāli visstraujāk savu bagātību palielinājis sociālā tīkla "Facebook" dibinātājs un vadītājs Marks Cukerbergs - viņa bagātība gada laikā trīskāršojās un sasniedza 6,9 miljardus dolāru. Tagad viņa virtuālās impērijas vērtība varētu būt vismaz 24 miljardi dolāru.

400 visbagātāko amerikāņu sarakstā notikušas arī dažas izmaiņas - šogad tajā parādījušies 16 jauni vārdi. Vislielāko jauno kapitālu ieguvuši gāzes nozares pārstāvji. Piemēram, pirmo reizi šajā reitingā parādījies Terenss Pegula ar trim miljardiem dolāru.

Tomass Kaplans ar investīcijām ieguvis 1,7 miljardus dolāru. Vēl pāri jauno miljardieru - Dastinu Moskovicu un Eduardo Severinu - "Forbes" sarakstā ievedusi kompānija "Facebook". Abi ir Cukerberga studenta gadu draugi.

400 bagātāko amerikāņu reitings tiek sagatavots ik gadu.

Kasjauns.lv/LETA/Foto:LETA/AFP

­