Pasaulē
2010. gada 27. novembris, 12:52

Dienvidāfrikā trešdaļa vīriešu atzīst, ka ir veikuši izvarošanu

Jauns.lv

Kā liecina nule veikta pētījuma rezultāti, vairāk nekā trešā daļa Dienvidāfrikas vīriešu atzīst, ka dzīves laikā kaut reizi izvarojuši kādu sievieti, piektdien pavēstīja pētījuma autori.

37,4% vīriešu Gautengas provincē, valsts ziemeļdaļā, atzina, ka ir veikuši izvarošanu, bet 25,3% sieviešu - ka tikušas izvarotas, teikts pētījumā, ko finansējusi valdības Medicīnas izpētes padome un bezpeļņas organizācija "Gender Links".

Šis pētījums veikts pēc pagājušā gada valsts mēroga pētījuma, kurā katrs ceturtais Dienvidāfrikas vīrietis atzina, ka ir izvarojis kādu sievieti.

"Iepriekšējais līmenis jau bija ļoti augsts, un mēs negaidījām, ka tas varētu būt vēl augstāks," sacīja Medicīnas izpētes padomes pētniece Reičela Džukesa.

Pētījuma gaitā Gautengā iztaujāti 487 vīrieši un 511 sievietes. Gautengā atrodas lielpilsētas Pretorija un Johannesburga, province iedzīvotāju skaita ziņā valstī ir otrajā vietā.

Respondentu vidū 90% bija melnādainie, bet 10% - baltie. Šāda proporcija atbilst melnādaino un balto attiecībai provincē.

Vairāk nekā puse aptaujāto sieviešu apliecināja, ka dzīves laikā ir pieredzējušas emocionālu, ekonomisku, fizisku vai seksuālu vardarbību. 78,3% vīriešu atzina, ka ir izturējušies vardarbīgi pret sievietēm.

Izvarošanas gadījumu ziņā Dienvidāfrika ieņem vienu no pirmajām vietām pasaulē. 2007.gadā policijai tika ziņots par 36 190 izvarošanas gadījumiem - tās ir 99 izvarošanas katru dienu. Tomēr eksperti uzskata, ka policijai tiek ziņots tikai par nelielu izvarošanas gadījumu skaitu.

Kā noskaidrots Medicīnas izpētes padomes pētījumā, policijai tiek ziņots tikai par 25% izvarošanu.

LETA