2010. gada 25. decembris, 02:13

"WikiLeaks": Izraēla 2007.gadā sabombardējusi Sīrijas kodolreaktoru

Jauns.lv

Izraēla 2007.gadā uzlidojumā iznīcinājusi Sīrijas kodolreaktoru tikai dažas nedēļas pirms tā iedarbināšanas, liecina piektdien Izraēlas avīzes "Yediot Aharonot" publicētie tīmekļa vietnes "WikiLeaks" nopludinātie ASV diplomātiskā dienesta dokumenti.

"2007.gada 6.septembrī Izraēla iznīcināja Sīrijas acīmredzot ar Ziemeļkorejas palīdzību slepeni būvētu kodolreaktoru," rakstījusi toreizējā ASV valsts sekretāre Kondolīza Raisa. "Mūsu izlūkošanas eksperti ir pārliecināti, ka izraēliešu uzbrukuma mērķis ir tieši tāda paša veida reaktors, kādu Ziemeļkoreja būvē Jonbjonā. Mums ir pamatots iemesls domāt, ka reaktors netika būvēts miermīlīgiem nolūkiem."

Viņa piebilst, ka uzbrukums noticis tikai dažas nedēļas pirms kodolreaktora iedarbināšanas.

Raisa arī norādījusi uz slepenību ap reaktora būvniecību, Sīrijai atsakoties ielaist objektā Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pārstāvjus vai medijus.

Sīrija vienmēr ir noliegusi, ka Izraēlas aviācijas sabombardētais objekts bijis kodolreaktors, lai arī atzinusi, ka tas bijis "militārs objekts celtniecības stadijā".

Savukārt Izraēla nekad nav noliegusi, ka tās gaisa spēki būtu veikuši uzlidojumu mērķim Sīrijā, taču oficiāli atbildību par notikušo nav uzņēmusies.

Bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs savos memuāros apraksta, kā viņš pretojies Izraēlas spiedienam bombardēt objektu Sīrijā.


LETA