Pasaulē
2011. gada 16. marts, 15:14

Ķīna notēmējusi pret Taivānu jaunas raķetes

Jauns.lv

Taivānas izlūkdienesta vadītājs trešdien pavēstīja, ka Ķīna pret salu notēmējusi jauna tipa ballistiskās raķetes.

"Ķīnas komunisti ir izvietojuši "Dongfeng 16", kas ir jauna spēcīga pret Taivānu vērsta raķete," paziņoja Nacionālā drošības biroja ģenerāldirektors Dzai Dehšens.

"Tās darbības rādiuss ir lielāks, un tā rada draudus Taivānai," atbildot uz valdošās Gomindana partijas likumdevēja izvirzītajiem jautājumiem, paskaidroja Dzai.

Viņš atteicās izpaust tehniskas detaļas par jauno ieroci un neizpauda arī izvietoto raķešu skaitu.

"Dongfeng" tulkojumā nozīmē "Austrumu vējš".

Taivānas eksperti lēš, ka komunistiskās Ķīnas Tautas atbrīvošanas armija patlaban uz Taivānu notēmējusi vairāk nekā 1600 raķešu, no kurām vairums izvietotas Fudzjaņas un Dzjansji provincēs Ķīnas dienvidaustrumos.

Attiecības abu ķīniešu valstu starpā ir manāmi uzlabojušās, kopš pie varas Taivānā 2008.gadā nāca Pekinai simpatizējošā Gomindana partija, solot sekmēt tirdzniecību abu pušu starpā un atļaut iebraukt valstī lielākam skaitam Ķīnas tūristu.

Tomēr kontinentālā Ķīna Taivānu joprojām uzskata par savas teritorijas neatņemamu sastāvdaļu un kopš pilsoņkara beigām 1949.gadā nekad nav atteikusies no apņemšanās atjaunot kontroli pār šo salu, nepieciešamības gadījumā pielietojot arī spēku.

Pērnā gada ziņojumā ASV kongresam Pentagons norādīja, ka Ķīna, neskatoties uz politisko attiecību uzlabošanos, turpina pret Taivānu vērsto militāro spēku nostiprināšanu.


LETA