Pasaulē
2011. gada 11. maijs, 10:51

Sākas 64.Kannu kinofestivāls

Jauns.lv

Francijas dienvidu pilsētā Kannās šodien sākas pasaulē lielākais un prestižākais kinofestivāls - Starptautiskais Kannu kinofestivāls, kas norisinās jau 64.reizi.

Dažādu pasākumu, preses konferenču un kino seansu virkni, kas turpināsies līdz 22.maijam, atklās amerikāņu kinorežisora Vudija Alena romantiskā komēdija "Midnight in Paris" ar Ouenu Vilsonu un Reičelu Makadamsu galvenajās lomās.

Galvenās žūrijas priekšsēdētāja pienākumus šogad pildīs ASV Kinoakadēmijas "Oskara" balvas ieguvējs Roberts de Niro.

Žūrijas sastāvā būs arī Uma Tūrmane, Džūda Lovs, Mārtina Gusmana, Honkongas režisors Džonijs To, franču kinorežisors un scenārists Olivjē Asajass un ķīniešu kino producents Naņsuņs Ši.

Savukārt festivāla īsfilmu konkursa žūrijas vadītājs būs komēdijas "Green Hornet" ("Zaļais sirsenis") režisors Mišels Gondrī. Iepriekšējos gados īsfilmu konkursa žūrijas priekšsēdētāja pienākumus ir pildījuši tādi kino industrijas spīdekļi kā Mārtins Skorsēze un Džons Būrmens.

Par prestižo "Zelta palmas zara" balvu šogad sacentīsies 20 filmas, tostarp kino leģendu Terensa Malika, Pedro Almodovara un Larsa fon Trīra veidotas kinolentes.

Kinofestivālu noslēgs Kristofa Onorē muzikālā drāma "Les Bien-Aimes". Filma, kuras darbība norisinās no pagājušā gadsimta sešdesmitajiem gadiem līdz mūsdienām, filmēta Parīzē, Londonā, Prāgā un Monreālā. Tā tiks demonstrēta pēc balvu pasniegšanas ceremonijas.

Festivālā ārpuskonkursa programmā tiks demonstrētas vairākas filmas, tostarp arī Džodijas Fosteres neveiksmīgo debiju piedzīvojusī kinolente "The Beaver" ar Mela Gibsona piedalīšanos un Roba Māršala režisētā franšīzes "Pirates Of The Caribbean" ("Karību jūras pirāti") ceturtā filma "Pirates Of The Caribbean: On Stranger Tides" ("Karību jūras pirāti: Svešajos krastos") 3D formātā.

Kannās šogad īpašs gods tiks izrādīts ieslodzītajiem irāņu režisoriem Džafaram Panahi un Mohammadam Rasulofu. Tiks demonstrēta Rasulofa drāma "Good Bye" - stāsts par jaunu Teherānas juristu, kas cenšas iegūt vīzu, lai aizbrauktu no Irānas, un Panahi dokumentālā filma "This is not a film", kurā iemūžināta viņa dzīves diena pirms tiesas sprieduma pasludināšanas.

Festivāla gaitā Francijas kinorežisoru asociācija (Société des Réalisateurs de Films - SRF) apbalvos Panahi ar "Zelta karietes" balvu par viņa darbu "inovatīvajām kvalitātēm, drosmīgumu un neatkarību".

Kannu kinofestivāla konkursa programma:

Pedro Almodovars - "The Skin I Live In", Spānija;

Bartrāns Bonello - "House of Tolerance", Francija;

Alēns Kavaljē - "Pater", Francija;

Džozefs Sedars - "Footnote", Izraēla;

Nuri Bulge Seilans - "Once Upon a Time in Anatolia", Turcija;

Žans Pjērs un Liks Dardeni - "The Kid with a Bike", Beļģija;

Mišels Azanavisiu - "The Artist", Francija;

Aki Kaurusmeki - "Le Havre", Somija;

Naomi Kavasi - "Hanezu", Japāna;

Džūlija Lī - "Sleeping Beauty", Austrālija;

Maivena - "Poliss", Francija;

Terenss Maliks - "The Tree of Life", ASV;

Radu Miheljanu - "The Source", Francija;

Takaši Mīke - "Hara-Kiri: Death of a Samurai", Japāna;

Nanni Moreti - "We Have a Pope", Itālija;

Lina Ramsija - "We Need to Talk About Kevin", Lielbritānija;

Markuss Šleincers - "Michael", Austrija;

Paolo Sorrentino - "This Must Be the Place", Itālija;

Lars fon Trīrs - "Melancholia", Dānija;

Nikolass Vindings Refns - "Drive", ASV.


LETA