88 gadu vecumā miris britu mākslinieks Lucians Freids
Pasaulē
2011. gada 22. jūlijā, 12:25

88 gadu vecumā miris britu mākslinieks Lucians Freids

Jauns.lv

88 gadu vecumā miris britu mākslinieks Lucians Freids, kas tiek uzskatīts par 20.gadsimta vienu no spožākajiem māksliniekiem. Kā pavēstīja mākslinieka advokāte Diāna Rostrona, Freids nomiris trešdien savās mājās Londonā.

88 gadu vecumā miris britu mākslinieks Lucians Fre...
Britu mākslinieka Luciana Freida darbu izstāde Parīzē 2010.gada pavasarī.
Britu mākslinieka Luciana Freida darbu izstāde Parīzē 2010.gada pavasarī.

Britu mākslinieka Luciana Freida darbu izstāde Parīzē 2010.gada pavasarī

Mākslinieks, kura vectēvs ir mūsdienu psihoanalīzes tēvs Zigmunds Freids, vislabāk pazīstams ar aktu un pašportretu gleznojumiem.

Pēdējos gados viņa gleznas pārdotas par ļoti lielām naudas summām.

2008.gadā "Christie's" izsoļu namā Freida 1995.gada glezna "Benefits Supervisor Sleeping" pārdota par 33,6 miljoniem ASV dolāru, kas ir lielākā summa, kāda jebkad samaksāta par vēl dzīva mākslinieka darbu.

Londonas Teita mākslas galerijas direktors Nikolā Serota godināja mūžīgā aizgājušo mākslinieku.

"Viņa aktu vitalitāte, klusās dabas gleznu intensitāte un ģimenes un draugu klātbūtne viņa portretos garantē Lucianam Freidam unikālu vietu 20.gadsimta beigu mākslā," sacīja Serota.

Freids atteicās sekot kādām no tā laika glezniecības tendencēm, spītīgi pieturoties pie savas reālistiskās manieres arī tad, kad nebija kritiķu un kolekcionāru favorīts. Viņš spītīgi attīstīja pats savu unikālu gleznošanas manieri, galu galā iegūstot atzinību kā viens no pasaules izcilākajiem māksliniekiem.


Kasjauns.lv/LETA/Foto: LETA/AFP