Pasaulē
2012. gada 31. janvāris, 10:52

Kazahstāna atceļ ārkārtas stāvokli nemieru piemeklētajā pilsētā

Jauns.lv

Kazahstāna otrdien atcēlusi ārkārtas stāvokli Kaspijas jūras piekrastes reģiona pilsētā Žanaezenā, kur pagājušajā mēnesī policijas un streikojošo strādnieku sadursmēs nogalināti vismaz 16 cilvēki.

Kazahstānas prezidents Nursultans Nazarbajevs iepriekš bija devis rīkojumu, ka ārkārtas stāvoklis būs spēkā līdz otrdienas plkst.7 pēc vietējā laika. Piektdien viņš paziņoja, ka tas netiks pagarināts, jo "situācija atgriezusies normālās sliedēs".

Tik plaši nemieri, kādi decembrī tika pieredzēti Žanaezanā un Manghistau apgabalā, kur Kazahstāna iegūst lielāko daļu savas naftas, valstī nebija pieredzēti visā tās pēcpadomju vēsturē.

Sākotnēji Nazarbajevs par asinsizliešanu vainoja radikāļus, tomēr vēlāk no darba atbrīvoja vairākus enerģētikas nozares vadošos darbiniekus, arī savu znotu Timuru Kulibajevu - viņš vadīja valsts akciju sabiedrību, kurai bija akcijas streiku skartajos uzņēmumos.

Jau ziņots, ka stabilitāti Kazahstānā satricinājušas gan nesenās sadursmes streikojošo naftas nozares strādnieku un drošības spēku starpā, gan neapmierinātība ar 15.janvārī aizvadīto parlamenta vēlēšanu rezultātiem.

Nepilnu mēnesi pirms vēlēšanām nemieros Kazahstānas rietumos tika nogalināti 16 cilvēki.

Sadursmes streikojošo naftas nozares strādnieku un drošības spēku starpā Žanaezenas pilsētā bijis līdz šim nopietnākais izaicinājums prezidenta Nazarbajeva divus gadu desmitus ilgušajai varai šajā Vidusāzijas valstī.


LETA