Pasaulē

Izraēlas policija aiztur trīs aizdomās turētos grafiti uzsmidzināšanā Jeruzalemes holokausta muzejā

Jauns.lv

Izraēlas policija ir aizturējusi trīs ebreju vīriešus aizdomās par grafiti uzsmidzināšanu Jeruzalemes holokausta muzejā "Yad Vashem", kuros pausta pateicība bijušajam vācu nacionālsociālistu vadonim Ādolfam Hitleram un nosodīts cionisms, otrdien paziņoja policijas preses sekretārs.

Izraēlas policija aiztur trīs aizdomās turētos gra...

Aizturētie ir ultraortodoksālo jūdaistu grupējuma "Neturei Karta" dalībnieki 18, 26 un 37 gadu vecumā no Jeruzalemes, Ašdodas un Bneibrakas pilsētām.

Viņi tika nopratināti un atzinās, ka veikuši vandalisma aktu muzejā "Yad Vashem" un līdzīgus vandalisma aktus Jeruzalemes Munīcijas pakalnā un pret memoriālu Jordānas ielejā.

Jau ziņots, ka 11.jūnijā šādi grafiti ivritā tika atrasti "Yad Vashem" iekšienē. 

Septiņi grafiti atradās pie skulptūras, kurā parādīta Varšavas geto sacelšanās 1944.gadā. Vienā no tiem bija rakstīts "Paldies tev, Hitler, par tavu brīnišķīgo  holokaustu, kuru tu mums sarīkoji, jo tikai tevis dēļ mēs ANO ieguvām savu valsti".

Vairāki citi grafiti bija uzsmidzināti pie memoriāla, kurā parādīts lopu vagons, ar kādiem miljoniem ebreju tika vesti uz nacistu ierīkotajām nāves nometnēm.

Kādā no šiem grafiti bija rakstīts, ka "cionistu vadība gribēja holokaustu", bet citā - "Ja Hitlers nebūtu eksistējis, cionisti būtu viņu izdomājuši". 

Vēl vienā grafiti bija uzrakstīts, ka "cionistu režīma karš nav ebreju tautas karš", radot aizdomas, ka to var būt uzsmidzinājusi neliela ultraortodoksālo ebreju grupa, kas ir noskaņota pret Izraēlas valsti.

Grafiti bija sarkanā, baltā un melnā krāsā, un burti tajos bija gan drukātajā ebreju rakstā, gan rokrakstā.

Līdzīgi uzraksti aprīlī tika uzsmidzināti Munīcijas pakalnā, kur ierīkots muzejs bijušā Jordānijas armijas posteņa vietā, un uz memoriāla kritušajiem Izraēlas karavīriem un policistiem Jordānas upes ielejā Jordānas rietumkrastā. 

Aizturētie otrdien stāsies Jeruzalemes miertiesas priekšā.

BNS