Maskavā policija aiztur protestētājus, tostarp Kseniju Sobčaku
Opozicionāru līderus salādēja policijas mašīnā un aizveda.
Pasaulē
2012. gada 15. decembris, 15:00

Maskavā policija aiztur protestētājus, tostarp Kseniju Sobčaku

Jauns.lv

Maskavā sestdien aizturēti Krievijas opozīcijas aktīvisti Sergejs Udaļcovs, Iļja Jašins un Ksenija Sobčaka.

Opozīcijas kustības "Kreisā fronte" līderis Udaļcovs aizturēts Ļubļankas laukumā, kur sestdien bija pulcējusies vairāki desmiti aktīvistu.

Udaļcovs laukumā ieradās žurnālistu pavadībā ar saulesbrillēm uz acīm. Viņš rokās turēja plakātu ar uzrakstu "Krievija būs brīva" un teica, ka vēlas protestēt vienatnē.

Pie viņa nekavējoties piegāja vairāki policijas darbinieki un lūdza doties ar viņiem. Udaļcovs likumsargiem nepretojās.

Savukārt Krievijas parlamenta apakšpalātas deputāts Dmitrijs Gudkovs no partijas "Taisnīgā Krievija" paziņoja, ka laukuma apkaimē ir aizturēta arī televīzijas raidījumu vadītāja Sobčaka un kustības "Solidaritāte" aktīvists Jašins.

"Jašinu un Sobčaku aizturēja un aizveda policijas automašīnā," teica Gudkovs.

Opozicionāri ir pulcējušies Ļubļankas laukumā, skaidrojot, ka ieradušies, lai noliktu ziedus pie Soļoveckas akmens, kas ir piemineklis PSRS represiju upuriem.

Vēlāk pie pieminekļa tika aizturēts arī  blogeris Aleksejs Navaļnijs. Kā stāstīja aculiecinieki, viņu aizturēja specvienības OMON darbinieki. Navaļnijs laukumā pavadīja apmēram stundu, tiekoties ar saviem atbalstītājiem un žurnālistiem, bet, kad viņš jau grasījās doties prom, viņu aizturēja.

Maskavas policija paziņoja, ka laukumā, neskatoties uz aukstumu un pašvaldības aizliegumu rīkot gājienu, ir pulcējušies ap 500 cilvēku, solot veikt pasākumus, lai cilvēkus izklīdinātu, ja viņi nepakļausies policijas prasībām.

Policija ar metāla žogiem ir norobežojusi pieminekļa apkārtni, bet policisti ar skaļruņiem aicina sanākušos izklīst.

Jau vēstīts, ka sestdien Maskavā bija paredzēts "Brīvības gājiens", lai atzīmētu pirmo gadadienu kopš Krievijā sākās plašu protestu vilnis pret Vladimiru Putinu, kas tolaik vēl bija premjers, bet jau gatavojās atgriezties prezidenta amatā.

Sākotnēji protesta akcijas visā Krievijā pulcēja desmitiem tūkstošu cilvēku, bet ar laiku demonstrāciju un gājienu dalībnieku skaits ir pakāpeniski sarucis.

Maskavas pašvaldība ceturtdien atteica atļauju rīkot gājienu pa Maskavas centra ielām, skaidrojot, ka protesta akcijas organizatori nepiekrita mainīt gājiena maršrutu, lai tas pēc iespējas mazāk traucētu satiksmi.

Arī Maskavas prokuratūra brīdināja, ka ar pašvaldību nesaskaņotas protesta akcijas rīkošana ir sodāma rīcība, tomēr opozīcijas aktīvisti solīja pulcēties.

Protesta akcijas opozīcija rīko ne tikai Maskavā, bet arī citās Krievijas pilsētās.

BNS, Foto: AFP/LETA