Pasaulē
2012. gada 30. decembris, 18:44

Zviedrijas pilsētā Gēteborgā ievieš ceļu nodevu

Jauns.lv

Zviedrijas otrā lielākā pilsēta Gēteborga no 1.janvāra ieviesīs ceļu nodevu, kas jāmaksā visu pilsētā iebraucošo vai no tās izbraucošo automašīnu vadītājiem.

Ceļu nodevas sistēmas mērķis ir finansējuma iegūšana infrastruktūras investīcijām, siltumnīcas efektu izraisošo gāzu emisijas samazināšana un satiksmes intensitātes Gēteborgas centrā samazināšana par apmēram 15%.

Sistēmas ieviešanai izveidotas 40 nodevu iekasēšanas stacijas visā pilsētā.

Līdzīga sistēma Zviedrijas galvaspilsētā Stokholmā tika ieviesta 20076.gadā un šajā laikā satiksmes intensitāte pilsētas centrā ir mazinājusies par 15-18%, svētdien ziņu aģentūrai TT pastāstīja Zviedrijas Transporta aģentūras pārstāve Eva Rosmana.

No pirmdienas līdz piektdienai laikā no pulksten 6 līdz 18.29 iebraucot vai izbraucot no Gēteborgas automašīnu vadītājiem būs jāmaksā no astoņām līdz 18 kronām (0,65 līdz 1,5 latiem) atkarībā no dienas laika. Maksimālā ceļu nodevas summa Gēteborgā būs 60 kronas (4,9 lati) dienā

Atvaļinājumu mēneša jūlija, kā arī nedēļas nogalēs un darba dienu vakaros ceļu nodeva Gēteborgā nebūs jāmaksā. No tās atbrīvotas arī automašīnas ar ārvalstu reģistrācijas numura zīmēm un ārkārtas situāciju dienestu transportlīdzekļi.

Ar kamerām tiks reģistrētas pilsētas robežās iebraucošās un no tām izbraucošās automašīnas. Automašīnu vadītāji varēs izvēlēties, vai ceļu nodevu automātiski samaksāt no sava bankas konta vai arī samaksāt rēķinu atsevišķos veikalos vai internetā.

Par ceļu nodevas nesamaksāšanu draud 500 kronu (40,5 latu) liels sods.

Gēteborgas, kas atrodas Zviedrijas rietumu piekrastē un kurā dzīvo ap 520 tūkstošiem cilvēku, pašvaldība lēmumu par ceļu nodevu pieņēma 2010.gadā un vēlāk to apstiprināja arī Zviedrijas parlaments, tomēr daudzi pilsētas iedzīvotāji pret to iebilst. Apmēram 45 tūkstoši cilvēku ir parakstījuši petīciju ar aicinājumu rīkot referendumu par šo jautājumu.

BNS