FIB sola iet "līdz pasaules malai", lai atrastu Bostonas maratona spridzinātājus
Pieminot terorakta upurus, sprādziena vietā tiek atstāti ziedi un valstī karogi tiek nolaisti pusmastā.
Pasaulē
2013. gada 17. aprīlis, 06:31

FIB sola iet "līdz pasaules malai", lai atrastu Bostonas maratona spridzinātājus

Jauns.lv

ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) izmeklētāji otrdien solīja iet "līdz pasaules malai", lai atrastu Bostonas maratonā notikušo sprādzienu sarīkotājus, savukārt Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama notiekošo nodēvēja par teroraktu.

"Tā bija briesmīga un gļēvulīga rīcība. Jebkurā gadījumā, ja bumbas, kurām jāsprāgst ieprogrammētā laikā, tiek izmantotas pret nevainīgiem cilviliedzīvotājiem, tas ir terorakts," sacīja Obama īpašā uzrunā Baltajā namā.

Viņš atzina, ka  vēl nav skaidrs, kas un kādu iemeslu dēļ sarīkojis sprādzienus.

"Tas, ko mēs tomēr vēl nezinām, ir, kurš un kāpēc sarīkoja šo uzbrukumu, vai to plānoja un īstenoja teroristiska organizācija, ārzemju vai vietējā, vai arī to pastrādāja ļaunprātīgs indivīds,"  sacīja ASV prezidents.

Saistībā ar sprādzieniem vēl neviens nav aizturēts, lai gan vairāki cilvēki nopratināti Bostonā un tās apkārtnē un vienā dzīvoklī veikta kratīšana, un vainīgie tiks meklēti arī citās valstīs, paziņoja policijas un Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) amatpersonas.

"Tā būs pasaules mēroga izmeklēšana," žurnālistiem teica FIB Bostonas biroja vadītājs Diks Delorjērs.

"Mēs iesim līdz pasaules malai, lai identificētu to vai tos, kuri ir atbildīgi par šo nicināmo noziegumu. Mēs izmantojam visas FIB iespējas, pilnā apjomā un visā pasaulē," viņš uzsvēra.

Divas bumbas pirmdien sprāga apmēram 100 metru viena no otras ar 13 sekunžu intervālu pie Bostonas maratona finiša, nogalinot trīs un ievainojot 176 cilvēkus, no kuriem 17 ir kritiskā stāvoklī. Bojāgājušo vidū ir astoņus gadus vacs zēns, kurš gaidīja finišeējam savu tēvu. Viņa māte ir guvusi smadzeņu ievainojumus, bet māsa zaudējusi kāju.

Sprādzieni notika vairākas stundas pēc tam, kad finiša līniju bija šķērsojuši maratona uzvarētāji, bet maratons vēl nebija beidzies. Maratonā piedalījās apmēram 23 tūkstoši cilvēku.

Pieminot sprādzienu upurus, pie Baltā nama Vašingtonā un citam ASV valdības ēkām pusmastā tika nolaisti karogi.

Bostonas maratons ir pasaulē vecākais ikgadējais maratons. Šogad tas notika 117.reizi.

BNS, Foto: EPA/LETA, AFP/LETA, Bulls Press