Pasaulē
2013. gada 29. jūnijs, 09:51

Krievija Soču olimpiskajās spēlēs izmantos modernākās tehnoloģijas

Jauns.lv

Krievijas varasiestādes Soču ziemas olimpisko spēļu laikā drošības nolūkos gatavojas izmantot modernākās tehnoloģijas, tostarp bezpilotu lidmašīnas, sprāgstvielas meklējošus robotus un ātrgaitas motorlaivas, tomēr eksperti joprojām brīdina, ka šī Olimpiāde valstij būs liels izaicinājums.

Lai gan Krievija sola, ka tās būs "drošākās olimpiskās spēlēs to vēsturē", izlūkdienestu analītiķi un reģionālie eksperti pauž, ka nemieri ap Ziemeļkaukāza kalniem joprojām ir liels drauds Olimpiādei.

"Soču olimpiskās spēles būs pirmās šo sacensību vēsturē, kas notiks gluži vai aktīvu nemieru "durvju priekšā", un ar prezidenta Vladimira Putina īstenoto politiku neapmierinātie varētu mēģināt sarīkot uzbrukumus, kas sliktā gaismā parādītu Krievijas valdību," uzskata Metjū Henmans, Džeinas terorisma un nemieru pētniecības centra vecākais analītiķis Londonā.

Viņaprāt, potenciālie uzbrucēji varētu pārtraukt Olimpiādes norisi pat ar pavisam nelieliem resursiem, piemēram, kā tas notika aprīlī Bostonas maratona laikā, kad divi čečenu imigranti sarīkoja sprādzienus, nogalinot trīs, bet ievainojot vairāk nekā 260 cilvēkus.

"Nav jābūt lielam ekspertam, lai radītu primitīvus, taču ārkārtīgi efektīvus spridzekļus," norāda Henmans, atgādinot, ka uzbrucēji Bostonā spridzekļus bija izgatavojuši pašu rokām.

Eksperts norāda, ka viens no Bostonas teroristiem pagājušajā gadā sešus mēnešus uzturējies Dagestānā, kas atrodas tikai 500 kilometrus no Sočiem. Krievijas izmeklētāji joprojām cenšoties noskaidrot, vai viņš kontaktējies ar vietējiem islāma kaujiniekiem.

Dagestāna kļuvusi par nemiernieku bāzēšanās centru, kas veic uzbrukumus visā Ziemeļkaukāza reģionā pēc tam, kad kaimiņos esošajā Čečenijā deviņdesmitajos gados noritēja divi separātistu kari. Nemiernieki cenšas ieviest kalifātu jeb islāma valsti, uzbrūkot policistiem un citām amatpersonām gandrīz ik dienu.

"Kaukāzs rada draudus, jo situācija tur netiek pilnībā kontrolēta. Nav skaidrs, kurš, kurā vietā un kad varētu sarīkot sprādzienu," britu ekspertam piebalso Kaukāza reģiona eksperts un Kārnegī centra Maskavas biroja pārstāvis Aleksejs Malašenko.

Krievu policija kopā ar citiem drošības spēkiem un mediķiem Sočos veikusi desmitiem apmācību, gatavojoties iespējamiem uzbrukumiem olimpisko spēļu laikā. Vienā no pēdējām šāda veida apmācībām maija beigās ārkārtas situācijas risināšanā bija iesaistīti simtiem policisti, ugunsdzēsēji un neatliekamās medicīniskās palīdzības darbinieki.

"Mēs īstenojam apmācības, lai būtu gatavi reaģēt uz plaša spektra terorisma draudiem, piemēram, ievietotām sprāgstvielām kādā no olimpiskajām ēkām vai arī noziedznieku grupas uzbrukumam," paziņojis Krievijas ārkārtas situāciju ministrijas pārstāvis Sarkis Pogosjans. Pēdējo 18 mēnešu laikā saskaņā ar Krievijas Iekšlietu ministrijas sniegto informāciju veiktas 50 apmācības.

Tajās, piemēram, atklājies, ka draudu gadījumā Soču intensīvās satiksmes dēļ glābšanas dienestu darbiniekiem var rasties loģistikas problēmas, kā rezultātā nebūtu iespējams maksimāli ātri reaģēt uz uzbrukumu. Glābšanas helikopteri nespētu palīdzēt visiem, ja uzbrukuma gadījumā būtu daudzi cietušie.

Krievijas varasiestādēm tiek rekomendēts olimpisko būvju tuvumā izveidot pārvietojamo slimnīcu tīklu, kā arī likvidēt automašīnu stāvlaukumus, kas glābšanas darbiniekiem apgrūtina piekļuvi sacensību norises vietām.

Jau tagad Sočos par drošību gādā tūkstošiem policistu un kareivju, kas veic patruļas olimpiskajos objektos, kontrolē iebraucošās automašīnas un ar rentgenstaru iekārtām pārbauda, vai būvniecības materiālos nav paslēptas sprāgstvielas. Aizsardzības ministrija mežā, kas ieskauj Soču pilsētu, izvietojusi īpašo uzdevumu vienību, cenšoties nepieļaut nekādas Čečenijas kara veterānu aktivitātes.

Tāpat valdība izdevusi pamatīgas summas, lai iegādātos jaunāko drošības aprīkojumu - bezpilotu lidmašīnas, robotus, kas meklē sprāgstvielas, kā arī ātrgaitas motorlaivas patruļām Melnajā jūrā.

2014.gada ziemas olimpiskās spēles Sočos būs lielākais pasākums Krievijā kopš Padomju Savienības sabrukuma. Tās norisināsies no 7. līdz 23.februārim.

LETA