Snoudena tēvs lepojas ar dēlu: "Edvards cīnās pret tirāniju"
Saskaņā ar pēdējo informāciju, Edvards Snoudens joprojām varētu atrasties Maskavas lidostas tranzītzonā. 30 gadus vecajam vīrietim nav ceļošanai derīgu dokumentu.
Pasaulē
2013. gada 3. jūlijs, 06:53

Snoudena tēvs lepojas ar dēlu: "Edvards cīnās pret tirāniju"

Jauns.lv

Valsts nodevībā uz ziņu noplūdināšanā apsūdzētā Edvarda Snoudena tēvs centies savam dēlam nodot vēstuli, kurā paudis atbalstu savam zēnam, ziņo Krievijas mediji. Tiešā veidā Lonijs Snoudens ar dēlu nevar tikties, tāpēc tēvs kopā ar advokātu rakstījis viņam vēstuli.

Lonijs Snoudens sacīja, ka "dēls amerikāņu nāciju paceļ citā līmenī, liekot cīnīties pret tirāniju no varasiestāžu puses".

Jau agrāk bija izskanējusi informāciju, ka Lonijs Snoudens savu dēlu par nodevēju neuzskata, lai gan likumu viņš esot pārkāpis. "Jā, viņš pārkāpa ASV likumu, izplatot slepenu informāciju. Viņš nodeva ASV valdību. Taču ne amerikāņu tautu," sacījis tēvs cilvēkam, par kuru nav īsti skaidrs, kur tieši viņš atrodas un kā turpmāk vīsies viņa liktenis, ja pasaules valstis viena pēc otras atsaka Snoudenam politisko patvērumu.

Saskaņā ar pēdējo informāciju, Edvards Snoudens joprojām varētu atrasties Maskavas lidostas tranzītzonā. 30 gadus vecajam vīrietim nav ceļošanai derīgu dokumentu. Pirms divām dienām viņš lūdza politisko patvērumu 21 valstij, arī Krievijai, taču par Krieviju tomēr pārdomāja. Prezidents Putins pauda, ka Snoudens varētu palikt Krievzemē, ja pārstātu kaitēt ASV, taču uz to Snoudens acīmredzot nav gatavs, tāpēc pats paziņojis, ka Krievijā palikt nevēlas. Taču vairums citu pasaules valstu Snoudenu pieņemt negrib, un dažas valstis pat nepagodina viņu ar atbildi vispār.

Svaigākā informācija saistībā ar notikumiem Šeremetjevas lidostā saistīta ar Bolīvijas prezidenta vizīti Maskavā.

Bolīvijas prezidenta Evo Moralesa lidmašīna otrdien pēc izlidošanas no Maskavas uz Bolīviju bija spiesta nolaisties Austrijā, jo Francija un Portugāle tai neļāva ielidot savā gaisa telpā sakarā ar aizdomām, ka šajā lidmašīnā varētu būt bēguļojošais ziņu noplūdinātājs par ASV izlūkdienestiem Edvards Snoudens, paziņoja Bolīvijas ārlietu ministrs Davids Čokevanka.

Čokevanka noliedza, ka Snoudens atrastos Moralesa lidmašīnā, un nosauca šīs aizdomas par "milzu meliem". Bolīvijas aizsardzības ministrs Rubens Saavedra paziņoja, ka šo aizdomu dēļ arī Itālija slēgusi savu gaisa telpu Moralesa lidmašīnai. 

Moraless bija apmeklējis Maskavu, kur Snoudens vairāk nekā nedēļu uzturas Šeremetjevas lidostas tranzītzonā. Pēc izlidošanas uz Bolīviju Moralesa lidmašīnai bija paredzēts uzpildīt degvielu Portugālē, bet šī valsts un pēc tam arī Francija slēdza tai savu gaisa telpu.

"Prezidents bija spiests nolaisties Vīnē," sacīja Čokevanka un apgalvoja, ka šī ārkārtas nolaišanās apdraudējusi Moralesa dzīvību. "Bija nepamatotas baumas, ka lidmašīnā varētu būt Snoudens. Mums nav ne jausmas, kurš izdomājis šos milzu melus, bet mēs gribam starptautiskajai sabiedrībai paziņot par šo netaisnību ar prezidenta Evo Moralesa lidmašīnu," sacīja Bolīvijas ārlietu ministrs.

"Viņi pārkāpa gaisa satiksmes tiesības. Viņi mēģina mūs iebiedēt. Tā ir diskriminācija," sacīja Bolīvijas ārlietu ministrs.

"Tā ir naidīga rīcība no ASV Valsts departamenta puses, kurš izmantojis dažādas Eiropas valstu valdības," paziņoja Bolīvijas aizsardzības ministrs.

Bolīvijas prezidents Maskavā piedalījās dabasgāzes ieguvējvalstu sanāksmē un tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Moraless pirms tam bija paziņojis Krievijas medijiem, ka Bolīvija "apspriestu un izskatītu" politiskā patvēruma piešķiršanu Snoudenam, ja viņš izteiktu šādu lūgumu.

Kasjauns.lv, BNS, Foto: EPA/LETA