Pasaulē
2013. gada 4. septembris, 17:30

Austrālijas TV kanāli atsakās pārraidīt pret Mērdoku vērstu reklāmu

Jauns.lv

Austrālijas komerctelevīziju tīkli atsakās pārraidīt reklāmu, kurā mediju magnāts Ruperts Mērdoks apsūdzēts par "maldinošu muļķību" publicēšanu viņam piederošajos laikrakstos pirms šonedēļ paredzētajām Austrālijas parlamenta vēlēšanām, trešdien paziņoja aktīvistu grupa, kas izveidoja reklāmu.

Austrālijā dzimušajam ASV pilsonim Mērdokam pieder vairāki Austrālijā populāri laikraksti, un viņam piederošais tabloīds "Daily Telegraph" ir aicinājis vēlētājus sestdienas balsojumā "padzīt no varas" premjerministra Kevina Rada leiboristu valdību.

"Bija labi, ka varējām paņemt avīzi un izlasīt ziņas," stāvam savā pagalmā, lai paņemtu pastnieka piegādāto avīzi, saka vīrietis reklāmā, ko izveidojusi aktīvistu grupa "GetUp!".

Vēlāk vīrietis avīzi izmanto sava suņa izkārnījumu savākšanai un saka, ka "tomēr politiskā neobjektivitāte, pasniegta kā ziņas, ir, teiksim, maldinošas muļķības". Viņš lieto angļu valodas vārdu "crap", kas tulkojumā ir gan "muļķības", gan "mēsli".

"Neļaujiet muļķībām izlemt par jūsu balsi. Aizstāviet, ko vēlaties. Sakiet Rupertam: "Mēs izvēlamies savu valdību"," aicināja reklāmā runājošais vīrietis.

Kreisi noskaņotā kustība "GetUp!", kas sevi raksturo kā neatkarīgu kopienas tiesību aizstāvju organizāciju, sūdzējās konkurences uzraugiem pēc tam, kad trīs lielākie komerctelevīzijas kanāli Austrālijā atteicās pārraidīt video, kam interneta vietnē "YouTube" jau ir vairāk nekā 300 tūkstoši skatījumu.

"GetUp!" pārstāvis Roans Vens sacīja, ka pārraidīt reklāmu atsakās "Seven Network", "Nine Network" un "Network Ten", lai gan "Nine Network" sākotnēji pārraidīja reklāmu, bet vēlāk atteicās to darīt.

Vens stāstīja, ka "Seven Network" reklāmu raksturoja kā "necieņas pilnu", bet "Network Ten", kura padomes priekšsēdētājs ir Mērdoka dēls Leklans, norādījis, ka nevēlas vērsties pret citām mediju organizācijām.

"GetUp!" direktors Sems Maklīns uzsvēra, ka organizācija uzskata, ka tiek pārkāptas tās tiesības uz izteikšanās brīvību.

Mērdokam piederošā korporācija "News Corp" nav slēpusi, ka atbalsta to, lai pēc vēlēšanām par premjerministru  kļūst pašlaik opozīcijā esošās Liberālās partijas līderis Tonijs Ebots.

Parlamenta vēlēšanas Austrālijā  notiks 7.septembrī. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka vēlēšanās Rada vadītā Leiboristu partija varētu zaudēt opozīcijai. Tādā gadījumā par premjerministru  kļūtu Ebots.

Dienu pēc tam, kad Rads izsludināja vēlēšanas, Mērdokam piederošais "Daily Telegraph" iznāca ar tirtullapas virsrakstu "Padzeniet šo zagļu bandu".

Pēc tam tabloīds regulāri ir publicējis pret valdību vērstus rakstus, tostarp vienā ar datorapstrādes palīdzību bija izveidota Rada fotogrāfija, kurā viņš redzams kā populāra austrāliešu televīzijas šova "Hogan's Heroes" varonis pulkvedis Klinks nacistu armijas formastērpā un ar monokli.

"News Corp" aizstāvēja savu rīcību, norādot, ka leiboristu vadītā ir "slikta valdība", bet laikraksti ir "kritiska lasītāju balss".

Mērdoks , kurš ir dzimis Austrālijā, bet dzīvo Ņujorkā, nav apmierināts ar to, kā tagadējā Austrālijas valdība iecerējusi attīstīt platjolsas internetu, un ir arī pret Rada valdības plāniem noteikt sabiedrības interešu kritērijus, kas tiktu attiecināti uz mediju iegādes darījumiem.

Austrālijā Mērdokam pieder vairāk nekā puse laikrakstu, ziņu aģentūra un telekanāli.

BNS