1dienas
19stundas
35minūtes
06sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kerijs kļūst par pirmo ASV valsts sekretāru, kas apmeklējis Antarktiku. FOTO
Kerija plānotais Dienvidpola apmeklējums tika atcelts nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ.
Pasaulē

Kerijs kļūst par pirmo ASV valsts sekretāru, kas apmeklējis Antarktiku. FOTO

Jauns.lv

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs piektdien kļuva par pirmo ASV diplomātiskā dienesta vadītāju, kas apmeklējis Antarktiku, un šīs vizītes laikā pieminēja globālos klimata izmaiņu riskus un to, cik svarīga ir agresīva rīcība pret tiem.

Kerijs kļūst par pirmo ASV valsts sekretāru, kas a...

Kerijs, kurš ir dedzīgs cīnītājs pret klimata izmaiņām, devās vienā no saviem pēdējiem braucieniem valsts sekretāra amatā divas nedēļas pēc tam, kad 28.oktobrī tika noslēgta starptautiska vienošanās par pasaulē lielākā jūras dabas rezervāta izveidošanu.

Pēc ierašanās Makmērdo stacijā, kas ir ASV Antarktikas pētījumu centrs, Kerijs apmeklēja gleznainās Makmērdo Sausās ielejas. Viņa plānots Dienvidpola apmeklējums tika atcelts nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ.

Kerijs atstās valsts sekretāra amatu 20.janvārī, kad varu pārņems jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija.

Kerijs atteicās komentēt Trampa uzvaru prezidenta vēlēšanās, bet pieminēja Trampa klimata izmaiņu noliegumu, aicinādams ASV pilsoņus organizēties un pieprasīt no saviem vēlētajiem pārstāvjiem drosmīgāku rīcību siltumnīcefekta gāzu emisiju ierobežošanai.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs apmeklē Antarktiku

Neraugoties uz pērn Parīzē panākto vēsturisko klimata glābšanas paktu, Kerijs paziņoja Antarktikā strādājošajiem zinātniekiem un personālam, ka "mēs vēl neesam uzvarējuši cīņu".

"Mums ir vajadzīga lielāka kustība. Mums vajag, lai iesaistītos vairāk cilvēku," teica Kerijs.