foto: Salvatore Laporta/KONTROL/SIPA
"Deviņvīri" atskatās uz jūnija un jūlija notikumu TOP
2022. gada 31. jūlijs, 08:18

"Deviņvīri" atskatās uz jūnija un jūlija notikumu TOP

9vīri

Šis raksts un daudz kas cits interesants žurnāla "Deviņvīri" jaunākajā numurā, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Šis raksts un daudz kas cits interesants žurnāla "Deviņvīri" jaunākajā numurā, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Smilšu vētra

foto: Red Bull Content Pool

Tā nav raķetes eksplozija vai smilšu orkāns, bet gan momentuzņēmums no Kenijas rallija mirklī, kad franču braucēja Sebastjana Ožjē "Toyota" veic asu pagriezienu. Kaut gan liekas, ka visam te jābeidzas slikti, Ožjē šajās sacensībās finišēja 4. vietā.

Uzbrauc kalnā!

foto: Red Bull Content Pool

Kamēr Latvijā dabas draugi šķendējas par neuzvedīgiem motociklistiem, kuri izbraukā kāpas un meža takas, Austrijā īsti veči enduro sacīkstēs pāri akmeņiem mierīgi uzvālē stāvā kalnā.

Ziepjutrauku gonkas

foto: Red Bull Content Pool

Jau vairāk nekā desmit gadus dažādās valstīs norisinās "Red Bull" organizētās "Soapbox Race" jeb ziepjutrauku sacīkstes. Noteikumi te vienkārši: pašam jāuzbūvē pēc iespējas smieklīgāka izskata braucamais, kuram ir stūre un bremzes, taču nav motora, bet pēc tam jādodas ar to trasē, kas ved no kalna lejup. Uzvarētāju nosaka ne tikai pēc ātruma, bet arī pēc braucamā dizaina un spējas noturēties trasē. Kā redzams, šim Londonas maču dalībniekam uz uzvaru maz cerību, jo vāģis palicis bez viena riteņa...

Lielā izstāde

foto: AFP/Scanpix

Jau kopš 1838. gada Jorkšīrā uz lielo izstādi pulcējas tuvas un tālas apkaimes lauksaimnieki, lai atrādītu lielākos ķirbjus, pienīgākās govis un smukākās aitas. Lopu izstāde (un pie viena arī tirgošana) ir pasākuma neatņemama sastāvdaļa, taču pirms rādīšanas publikai galvenās zvaigznes ir jānomazgā un jāsapucē.

Takšu streiks

foto: Salvatore Laporta/KONTROL/SIPA

Itāļu taksometru šoferi jūlija sākumā sarīkoja divu dienu streiku, protestējot pret valdības iecerēm liberalizēt taksometru tirgu – šoferīši uzskata, ka šāds solis pavērs ceļu lielajām globālajām kompānijām un iznīcinās neatkarīgos taksistus. Lai nodemonstrētu savu nodomu nopietnību, Neapolē taksisti streika laikā novietota pilsētas centrālajā laukumā.

Spāņu virtuve

foto: Gatis Indrēvics (NBS)

Dienests armijā var būt arī šāds – lai iepazīstinātu sabiedrotos ar savu nacionālo virtuvi, Ādažu bāzē izvietotie Spānijas karavīri sarīkoja kopīgu ēdiena gatavošanas pasākumu, kura nagla, protams, bija paeljas brūvēšana.

Trako skrējiens

foto: ZUMAPRESS.com

Pēc divu gadu pauzes, kas radās kovida pandēmijas dēļ, šovasar Pamplonā norisinājās kārtējais vēršu skrējiens. Proti, pilsētas ielās tika palaists bars vēršu, kuriem pa priekšu bizoja bars baltā tērptu drosminieku. Bez miesas bojājumiem, kā jau parasti, neiztika, jo vienu otru vērši izvazāja pa zemi un iebukņīja, taču par letāliem gadījumiem netiek ziņots.

Pēdējā gaitā

foto: VIA REUTERS

Japānas premjerministra biroja darbinieki atvadās no bijušā premjera Šinzo Abes, kuru uzstāšanās laikā nāvējoši sašāva kāds 41 gadu vecs atvaļināts kara jūrnieks. Uzbrucējs savu rīcību pamatoja ar to, ka vēlējies vērsties pret kādu “specifisku organizāciju”, ar ko bijis saistīts Abe.

Urbāni un privāti

foto: AFP/Scanpix

Francijas pilsētas Nansī apkaimē tiek izmēģināts nākotnes sabiedriskā transporta koncepts ar nosaukumu "Urbanloop". Iecerēts, ka šādu vagoniņu ikviens varētu izsaukt ar mobilā telefona palīdzību un tas cilvēku nogādātu tur, kur tam vajag – ja vien, protams, tur ievilkta "Urbanloop" līnija.