2022. gada 3. jūnijs, 07:04

VIDEO: divas spraigas dienas Latvijas armijā. Ko praksē māca rezerves karavīriem?

Jauns.lv

Kopš kara Ukrainā Latvijā būtiski palielinājusies interese par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīkotajām brīvprātīgo rezervistu apmācībām. Kā tās notiek, un ko tajās māca? Divas dienas Alūksnes Kājnieku skolā praksē to pārbaudīja žurnāla “9Vīri” redaktori.

“Protams, mūsu apmācības ne tuvu nebija tik intensīvas kā īsta­jiem rezerves karavīriem, kuri mācībās pavada trīs nedēļas. Mēs būtībā tikai apostījām gaisu, gūstot virspusēju ieskatu karavīra ikdienā,” saka žurnāla “9Vīri” redaktors Sandris Metuzāls.

Pievienotajā video skaties, kā notiek Heckler & Koch trie­cienšautenes G36 izjaukšanas, kā arī salikšanas īsais kurss kapteiņa Mārtiņa Kaparšmita vadībā un kā aizrit šaušanas treniņš. Uzzini, kā pareizi jānēsā armijas formas tērps, kā jāsakārto uzkabes veste un kas jāapgūst pirmās medicīniskās palīdzības mācībās.

Ko praksē māca rezerves karavīriem?

Kopš kara Ukrainā Latvijā būtiski palielinājusies interese par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) rīkotajām brīvprātīgo rezervistu apmācībām. Kā tās notiek, un ...

gallery icon

“Ja man, apkopojot divu dienu piedzīvojumus, būtu jāatbild uz jautājumu – kā tad ir, vai esi gatavs pilnam rezerves karavīra ap­mācību kursam? –, tad laikam jau tomēr nāktos sev atzīt, ka ne­esmu vis. Turklāt atzīt ar nelielu nožēlu, jo redzētais Kājnieku skolā ļauj domāt, ka mācību process te varētu būt interesants un aizraujošs. Ja vien varētu nomest kādus desmit gadus no kopējās vecuma nastas, es pat būtu gatavs nopietni apsvērt šādus kursus vai pat stāšanos Zemessardzē, jo pašreizējie Latvijas Bruņotie spēki ir mūsdienīgi un tik cilvēcīgi, cik vispār militāra struktūra tāda var būt,” secina Sandris Metuzāls.

Apmācību mērķis ir brīvprātīgi valsts aizsardzībā iesaistīt iespējami vairāk Latvijas pilsoņu, dodot iespēju iepazīt militāro vidi un apgūt militārās pamatzināšanas. Cilvēki, kuri ir pabeiguši brīvprātīgo rezervistu apmācības un apguvuši pamatiemaņas, prot izdzīvot mežā, rīkoties ar ieroci un ekipējumu, saprot militāro struktūru.

NBS rezervistu militārās apmācības kursus organizē kopš 2018. gada, un tiem var pieteikties ikviens Latvijas pilsonis vecumā no 18 līdz 50 gadiem. Līdz 17. jūlijam var pieteikties kursiem, kas NBS Kājnieku skolā Alūksnē notiks no 6. līdz 28. augustam.

Plašāka informācija par apmācībām šeit.