foto: Avico Ltd / Alamy/ Vida Press
"Deviņvīru" tops: kad vēlies ģimenē pavisam mīlīgu un draudzīgu suni
2021. gada 19. decembris, 07:54

"Deviņvīru" tops: kad vēlies ģimenē pavisam mīlīgu un draudzīgu suni

Aldis Miesnieks

9vīri

Pasaules literatūrā ir bijuši daudzi slaveni rakstnieki, kuri ielavījušies dzīvnieku pasaulē. Folkneram bija opuss par lāci, Orvelam antiutopija par cūkām, Lāgerlēva uzsēdināja noburtu zēnu zosu pikpaunā, Kiplings apdziedāja mangustus un kaķus. Amerikāņu dēku stāstu autors Džeks Londons bija kā apburts ar suņiem, un arī mēs šoreiz apskatīsim cilvēku senāko mājdzīvnieku pašas draudzīgākās šķirnes.

Skaistākie, dižciltīgākie un draiskākie mūsu pūkainie mīluļi vienuviet

18. un 19. decembrī Ķīpsalā notiek mājdzīvnieku un zooindustrijas izstāde “PetExpo 2021”, kur vienkopus varēs aplūkot četrkājainos aristokrātus – visdažādāko ...

gallery icon

 

Lempīgais un skumjais

foto: Farlap / Alamy/ Vida Press

Šķirne: basethaunds

Apraksts. Daudziem šā suņa eksterjers rādās visai skumīgs, teju vai bēdīgs: īsas kājeles, ļipatu ļepatu ausis un neproporcionāli garš ķermenis. Taču šie suņi patiesībā ļoti mīl cilvēku kompāniju un it īpaši bērnus. Viņi ir ziņkārīgi, bet reizē arī ļoti lēnīgi. Vņiem ir lieliska oža, toties ļoti īsa atmiņa. Ņemot vērā suņa ķermeņa īpatnības, basetam pietiks, ja ikdienā ar viņu izstaigās nelielas distances.

Labais milzis

foto: Imagebroker / Alamy/ Vida Press

Šķirne: ņūfaundlends

Apraksts. Vieni no cilvēkiem uzticamākajiem suņiem; bērnu mīluļi un viņu sargi. Bērnu vecumam praktiski nav nozīmes – ņūfaundlends būs tas, kas bērnu pieskatīs ne mazāk rūpīgi kā pirmklasīga aukle. Lai arī suņa iespaidīgie izmēri dara bažīgus svešiniekus, šī ir viena no retajām šķirnēm, kas praktiski nerej. Piedevām viņu draudzība neattiecas tikai uz cilvēkiem, bet arī uz citām Dieva dotām radībām. Viņi tik ļoti mīl savus saimniekus, ka bieži cenšas uzminēt viņu vēlmes. Taču jāņem vērā, ka ņūfaudlendi ir jūtīgi, tāpēc dresūrai vajadzētu būt visai maigā formā, bez militāras agresijas. Peldēt viņi mīl jebkurā iespējamā situācijā, bet garas, kopīgas pastaigas – tas nav stāsts par viņiem.

No sala glābējs

foto: Zden?k Malý / Alamy/ Vida Press

Šķirne: sanbernārs

Apraksts. Pateicoties filmai Bēthovens, šī šķirne teju visā pasaulē ieguva draudzīgākā suņa kulta statusu. Viņi praktiski nešķiras no sava saimnieka, ir ļoti izturīgi un viegli padodas dresūrai. Ļoti mīl bērnus un tāpat kā viņi melnākie brāļi ņūfaundlendi ļoti reti iedarbina savus rejas mehānismus. Sanbernāriem ir ļoti spēcīga oža, tāpēc jau izsenis tie izmantoti glābšanas darbos. Ilga viensēde uz šo sugu atstāj nomācošu iespaidu, un viņiem var iestāties depresija. Sanbernāri spēj atrast savas mājas, pat atrodoties ļoti iespaidīgā attālumā. Lai arī suņu hiperaktivitāte pazūd, tiem izaugot no kucēna mēnešiem, viņu saimniekiem nevajadzētu pārtraukt ikdienas pastaigas un citas savstarpējas aktivitātes.

Ātrs kā vējš

foto: Avico Ltd / Alamy/ Vida Press

Šķirne: kollijs

Apraksts. Šie suņi slikti adaptējas jaunas, neiepazītas vides apstākļos. Toties, kā jau mājsēži, viņi ir ideāli bērnaukļi; varat būt droši, ka neviens karabass barabass jūsu atvasēm nepietuvosies pat šāviena attālumā un ziņu par briesmām suns nosūtīs ar skaļām rejām. Tā ir viena no dresūrai vispakļāvīgākajām suņu šķirnēm pasaulē, tiesa, saimnieka vienaldzība pret savu lutekli ar laiku var dzīvniekā izsaukt destruktīvas izmaiņas tā raksturā. Turklāt kollijam ir jāpiedāvā pastāvīgas rotaļas un dauzīšanās izklaides iespējas.

Mazais mednieks

foto: Farlap / Alamy/ Vida Press

Šķirne: papiljons

Apraksts. Šī būs piemērota šķirne visiem nelielu gabarītu un dekoratīvu šķirņu cienītājiem. Viņš ir pozitīvi uzlādēts dzīvesprieka iemiesojums. Mīl ampelēties gan ar cilvēkiem, gan citiem dzīvniekiem. Viņā ir ģenētiski iedzimts mednieka instinkts, un papiljons aktīvi izseko (un ne tikai) dažādus nelielus kukaiņus un peļveidīgos, tāpēc jau kopš bērnības saimniekiem vajadzētu nodarboties ar suņa socializāciju. Dresūrai ļoti paklausīga šķirne, mīl bērnus, nebeidzamas rotaļas un visai egoistiski uzskata saimniekus par savu īpašumu.

Instinktu varā

foto: Farlap / Alamy/ Vida Press

Šķirne: īru seters

Apraksts. Gandrīz visas aktīvās medību suņu šķirnes ir ļoti draudzīgās attiecībās ar cilvēkiem. Visu šo šķirņu rašanās mērķis un uzmanības vektors bija medījums – vienalga, vai tas zvērs vai putns. Tieši seteri no visām medību šķirnēm tiek uzskatīti par draudzīgākajiem, bet par pašu, pašu draudzīgāko – koši rudais īru seters. Tas ir rotaļīgs un jebkurām, pat visgarākajām, pastaigām vai izbraucienam ar riteni, gatavs ceļabiedrs!

Darbarūķis

foto: ddp/abaca press/ Vida Press

Šķirne: Sibīrijas haskijs

Apraksts. Te mēs ar viena kāju arī iekāpjam Londona stāstos – šie ir ļoti draudzīgi un līdz bezgalībai savam saimniekam uzticīgi dzīvnieki. Taču šo šķirni nekādā gadījumā nedrīkst audzināt kā sargsuni – kinologi uzskata, ka agresijas dresēšana pret svešu cilvēku dzīvnieka raksturā un psihē izveido neatgriezeniskas pārmaiņas. Taču mednieka instinktus viņam neviens nav atņēmis, tāpēc pastaigas laikā uzmanīgi vērojiet, vai kaut kur netālu laiski nestaipās kaimiņa kaķis. Patiesībā haskiji ir ļoti sabiedriski dzīvnieki, viņiem ir iedzimts bara instinkts, un, ja vēlaties, lai suns kādu dienu nedodas nesankcionētā tāltālā pastaigā, veltījiet viņam daudz pastāvīgas uzmanības.

Gluži kā spēļmantiņa

foto: Farlap / Alamy/ Vida Press

Šķirne: bišonfrīzs

Apraksts. Pēc izskata atgādina plīša rotaļlietu. Un tāda tā būtībā arī ir, tikai atdzīvināta ar vienu vēlmi – kļūt par cilvēka labāko draugu un kompanjonu. Taču – viņi nav kaprīzi un necenšas dominēt. Ideāli, ja bišonfrīzu saimnieku ģimenē ir mazi bērni. Tāpat viņiem patīk garas un ilgas pastaigas un nepārtrauktas aktivitātes. Šī ir visā pasaulē par ideālu atzīta ģimenes suņu šķirne. Vienīgais šķirnes trūkums – pavisam mazus knēveļus viņi var izbiedēt ar savu visai spalgo riešanu.

Īsts galminieks

Šķirne: Kavaliera karaļa Čārlza spaniels

Apraksts. Ja jums vajadzētu nosaukt divas galvenās šīs sugas īpašības, tās būtu nepārtrauktā astes luncināšana un no saimnieka neatrauts dievinājuma pilns skatiens. Pati šķirne ir tikpat augstdzimusi kā slavenie karalienes Elizabetes II korgiji, tikai šos sunīšus bija iemīlējis viņas priekštecis – karalis Čārlzs. Augumā nelielajam dzīvniekam kā gaiss ir nepieciešama pastāvīga cilvēka klātbūtne, un pretim tas dāvā nerimstošu prieku ne tikai saimniekam un viņa ģimenei, bet arī plašākai ciemiņu kompānijai.

Šis raksts un daudz kas cits interesants žurnāla "Deviņvīri" jaunākajā numurā, kas nopērkams preses tirdzniecības vietās visā Latvijā.