Iespējams, gardākais šašliks Latvijā: viesojamies "Pie Dacītes", kur īpašā cieņā ir tradicionālā marināde
2019. gada 14. jūlijs, 05:57

Iespējams, gardākais šašliks Latvijā: viesojamies "Pie Dacītes", kur īpašā cieņā ir tradicionālā marināde

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Lai arī kosmosa likumi, šķiet, paredz, ka it viss mums apkārt ir duāls, pirms pāris nedēļām kolēģim prātā ienāca ideja, kurai ir patiešām grūti saskatīt negatīvo pusi: “Kā būtu, ja mēs izmeklētu un celtu gaismā maz zināmas vietas Rīgas apkārtnē, kur var tiešām labi paēst?”

“Labi paēst” – šī mantra varētu būt tikpat sena, cik pati valoda un pavisam noteikti rezonē ar vairumu latviešiem.

Taču ir svarīgi saprast tās patieso nozīmi. Vairumā gadījumu, kad šī frāze izskan no kāda mutes, tas liecina par vēlmi iestumt tajā lielu daudzumu garda un sātīga ēdiena par demokrātiskām cenām – tikt pie porcijas, kura atgādinātu bērnību laukos un kuras notiesāšana būtu izaicinājums bikšu pogai.

Drīzāk – absurdi liela izmēra karbonāde ar siltu, pāri bļodas malai atliekušos siera cepuri un frī kartupelīšiem, nevis īpaši pagatavotu gaļas pikucīti glaunā restorānā, kas, neskaitot dažas garnējuma strīpiņas, aizņem ap 7% no šķīvja platības.

Pareizo auru, vismaz spriežot pēc “Facebook” sameklētās lapas, izstaroja Mangaļsalas šašliku ēstuve “Pie Dacītes”, kur tad arī devāmies vispirms.

Šašliku bārs "Pie Dacītes"

“Pie Dacītes” ir ģimenes uzņēmums, kurā papildus darbojas Daces dzīvesbiedrs Kristaps Štāls, kura pārziņā tad arī ir ēdiena pagatavošana.

gallery icon
9

Ceļš pie Dacītes

Ja dzīvojat tuvu centram, ceļš līdz šim šašliku bāriņam ir pietiekami tāls, taču to mērojot vien manāmi pieaug sajūta, ka dāsnā maltīte ir godam nopelnīta.

Ēstuve “Pie Dacītes” atrodama Mangaļsalā, netālu no Audupes, Albatrosu ielā 11. Lai tiktu līdz nelielajai, mājīgajai būdiņai ar grilu aizmugurē, nepieciešams izbraukt cauri Sarkandaugavai un Vecmīlgrāvim.

Pēdējie līkloči ceļā pie Dacītes ved cauri mežainam apvidum, radot iespaidu, ka no tiesas esat pametis/pametusi skaļo pilsētu ar visiem tās švītiem un nebūs neviena, kurš uz jums nicīgi noraudzīsies, ja ēdīsiet ar abām rokām un no sirds.

Jāteic, ka nezinātājam ēstuvi varētu būt grūti pamanīt, jo pie tās pagaidām nav milzu izkārtnes, kas liecinātu par to, ka iekštelpās notiek ēdināšanas bizness.

Kāds ir laba šašlika noslēpums?

Iekšā mūs aicina pati saimniece – Dace Veide. Momentā tiek piedāvāts apsēsties un justies kā mājās. Šodien mūs cienāšot ar firmas ēdieniem – cūkgaļas šašliku, vistas gaļas šašliku un vistas fileju franču gaumē. Klāt vēl kafija, alus un kvass, kas nu kuram.

“Pirms septiņiem gadiem īstenoju bērnības sapni un atvēru šašliku bāriņu Vecāķos. Tur pavadīju ļoti pozitīvu laiku, taču visam reiz pienāk gals un vienā brīdī mēs pārcēlāmies uz šejieni, uz Mangaļsalu. Esam šeit jau divus gadus,” izstāsta Dace.

foto: izdevniecība "Rīgas Viļņi" arhīvs
Bāriņš no ārpuses. Dace skaidro, ka izkārtne, kas palīdzētu ēdājiem uzreiz pamanīt šo vietu šobrīd tiek taisīta.

Lai arī šobrīd būdiņa, kurā cep šašlikus ir omulīgi iekārtota, iepriekš te esot valdījusi postaža. Griesti virs letes esot bijuši iebrukuši.

“Pie Dacītes” ir ģimenes uzņēmums, kurā papildus darbojas Daces dzīvesbiedrs Kristaps Štāls, kura pārziņā tad arī ir ēdiena pagatavošana.

Šeit šašliku, kā vasarā tā ziemā cep ārā uz grila. “Es teiktu, ka pie mums ir vieni no garšīgākajiem šašlikiem Latvijā,” droši paziņo Dace.

Tikmēr cepējs Kristaps, taujāts par laba šašlika noslēpumu, ir lakonisks. “Noslēpums ir garšīga marināde un labi izcept.” Pēcāk saimniece gan piebilst, ka šeit tiek strādāts tieši ar klasisko marinādi, kura arī esot tā labākā, ja vien pareizi māk visu sagatavot.

foto: izdevniecība "Rīgas Viļņi" arhīvs
Šašlikbāra "Pie Dacītes" ilggadējā īpašniece Dace Veide.

Par klientu trūkumu sūdzību neesot. Bāriņš esot pusdienu vieta lērumam vietējo strādnieku darbadienās un ļoti gaidīts izbraukumu galamērķis ģimenēm nedēļas nogalēs.

“Pie mums visādi brauc. Gan tantiņas, kuras par labu maltīti atdod pēdējo naudiņu, gan kungi, kuri, ja gribētu, varētu nopirkt visu šo būdu,” piebilst Kristaps.

Īsumā par garšu

Pēc neilgām sarunām klāt ir arī ēdiens. Vizuālā prezentācija nudien iedvesmo un jau pēc pirmajiem kumosiem, ir skaidrs, ka šobrīd atrodamies īpašā vietā.

Šašliks ir sulīgs, labi izcepts. Tā šķiet kā karmiska dāvana, atceroties visu to, kas steigā ne reizi vien pasūtīts un apēsts Rīgas centra bistro tīklu filiālēs (laba šašlika vārdu un priekšnosacījumus tā gatavošanai Latvijā vajadzētu aizsargāt ar likumu).

Septiņu gadu pieredze ar regulāru šašlika marinēšanu nudien liek par sevi manīt. Gan vistas, gan cūkgaļas iesms ir teicams, īpaši kopā ar piedāvātajām mērcītēm.

Īstens ēdienu pazinējs droši vien pateiktu vairāk. Runājot Džodijas Fosteres vārdiem, kurus, nokļūstot citā galaktikā un nespējot aprakstīt savas emocijas, aktrise izdvesa 1997. gada filmā “Contact”: ”Viņiem vajadzēja sūtīt dzejnieku...”

Vistas fileja šai vietai nav tik simboliski svarīga, taču arī tā, pasniegta ar svaigiem dārzenīšiem, nepieviļ nedz izmēru, nedz garšas ziņā. Nav mazsvarīgi arī tas, ka “Pie Dacītes” ir ļoti labs alus klāsts.

Ieturot maltīti pamanām, ka pa durvīm ik pa laikam ienāk visdažādākie ļaudis, tostarp arī kāds skaists pāris. Objektīvi būtu grūti nosaukt šo par izsmalcinātu randiņu vietu, taču dāmai mirdzēja acis. Starp klātesošajiem vispār valdīja tāda kā telepātiska saprašanās un zināšana, ka šeit var labi paēst.

Pasūtītais un izmaksas:

Ēdieni:

Cūkgaļas šašliks ar piedevām – 5,70 eiro

Vistas gaļas šašliks ar piedevām – 5,50 eiro

Vistas fileja franču gaumē – 5,50 eiro

Dzērieni:

Kafija – 1,50 eiro

Alus – 3,30 eiro (Labietis!)

Kvass – 1,79 eiro

Ja arī jums, dārgie lasītāji, ir kādas dikti iecienītas vietas, kurās mēdzat sevi palutināt un ar kuru precīzām koordinātēm labprāt padalītos, droši rakstiet uz kasjauns@kasjauns.lv ar tēmu: “Te var labi paēst”!