foto: Sintija Zandersone/LETA
100 lietas Latvijas simtgadei. 1953. gads: AKMENS TILTS
2018. gada 14. septembris, 11:18

100 lietas Latvijas simtgadei. 1953. gads: AKMENS TILTS

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Akmens tiltu būvniecība neveicas, bet Rīgas Centrālās bibliotēkas jauno ēku jau "ceļ" 65 gadus. Katru dienu stāstam par kādu nozīmīgu dienu Latvijas likteņgadā – no 1918. līdz 2018. gadam. Šodien 1953. gada lieta, kas nodarbināja latviešu prātus un rīcību. Bet rīt jau būs 1954. gads.

1953. gada novembrī Rīgas radio klāstīja pasakas, kas lika rīdziniekiem sajusties gluži vai septītajās debesīs. Toreizējais Rīgas izpildvaras priekšsēdis lētticīgajiem radioklausītājiem stāstīja, kas tik viss Latvijas Padomju Sociālistiskās Republikas galvaspilsētā netiks sabūvēts tuvākās piecgades laikā. Tā, piemēram, divu gadu laikā solīja Rīgas Pontontilta vietā pāri Daugavai uzbūvēt jaunu tiltu (radio klāstīja, ka to uzcelšot „šinī piecgadē”, bet, kā zināms, PSRS ekonomiskā laika nogriežņu skaitīšana notika īpašos numurētos piecgažu ciklos un minētā 5. piecgade norisinājās no 1951. līdz 1955. gadam). Tiltu jau uzcēla un tas tagad saucas AKMENS TILTS, kas arī kļuvis par 1953. gada lietu. Tikai to atklāja dažus gadus vēlāk – 1957. gadā.

Tika arī solīts rekordtempos uzcelt jauno Dailes teātri (to veiksmīgi atklāja 1977. gadā), atjaunot Pēterbaznīcu un tajā ierīkot muzeju (to izdarīja 20 gadu laikā un tur izstāžu zāli ierīkoja 1973. gadā), uzsliet Staļina pieminekli Esplanādē (tas joprojām nav izdarīts, bet tā vietu jau kopš 1965. gada aizņem Raiņa piemineklis), 1955. gadā pabeigt Kolchoznieka nama augstceltni (to pabeidza tikai 1958. gadā un lauksaimniecības arteļu darbarūķu vietā tajā iemitināja zinātniekus ar visu Krišjāņa Barona Dainu skapi), uzcelt Rīgas Centrālo bibliotēkas namu (par to vēl joprojām varam sapņot, jo galvaspilsētas Centrālā bibliotēka iestūcīta „Rīgas modes” ēkas labirintos).

1953. gada novembrī viens no lielākajiem klaida latviešu laikrakstiem „Austrālijas Latvietis” atreferē radiobalsīs no padomijas Rīgas saklausīto:

„Rīgas izpildkomitejas pr-dis Lecis radiofonā ziņo, ka Rīgā ceļot jaunu tiltu — pontontilta vietā. To uzcelšot šinī piecgadē, bet līdz tam pārdaugaviešiem jāiztiek ar kuģīša satiksmi. Rīgā „drīz” pacelšoties jaunā Dailes teātra ēka un Rīgas pilsētas centrālā bibliotēka. Kā vēsturisku pieminekli atjaunošot Rīgas Pētera baznīcu, kur iekārtošot muzeju. Kolchoznieku namu Maskavas un Turgeņeva ielu krustojumā pilnīgi pabeigšot 1955. gadā. Komūnāru laukumā (Esplanādē) ierīkojot „centrālo dārzu”. Dārza centrā pacelšoties „zaļumos un ziedos ietvertais 18 m augstais Staļina monuments”. Rīgas tirdzniecības osta esot viena no modernākajām Pad. savienības ostām. Rīgas 112 skolās mācoties vairāk kā 55.000 bērnu”.

Nu kaut kas visā šajā atgādina arī par pašreizējiem Rīgas „zelta Ušakova” solījumiem....